Tekst & Foto: Johnny Tauman
23. oktober 2024

I løbet af efterårsferien har det været stort ryk ind hos genbrugsbutikken BLÅ KORS på Industrivej 60 – og mange, mange hylder er blevet tømt af både købelystne danskere og ikke mindst tyskere.

Elly er med i ledelsen

Jeg nyder mit frivillige arbejde, fortæller Elly Hansen, der er den del af daglige ledelse bestående af fem personer. – Vi er stolte over, hvordan vi i Ribe har skabt en attraktiv butik med gode varer, som bl.a. hentes på to kørselsdage (mandag/tirsdag) i hele Esbjerg kommune og omegnskommunerne.

Elly er den den af ledelsen

Der er ansat knap 30 frivillige i butikken, hvor individuelle kompetencer kommer i spil. – Nogle er dygtige til at skabe udstillinger, mens andre elsker at stå ved kassen og her tage snakken med kunderne, og nogen helst vil klargøre i køkken og på lager. Vi sætter en ære i at alt er rent og pænt, siger Elly, der tidligere har været ansat som lærer i V. Vedsted og senere på Vadehavsskolen i Egebæk-Hviding.

Hjælper i Danmark

BLÅ KORS Genbrug har butikker overalt i Danmark samt en webbutik. Overskuddet går til at hjælpe udsatte mennesker i Danmark. Konkret er det børn, unge, voksne og familier, som er havnet i svære livssituationer – ofte i hjem med alkohol- og stofmisbrug. – Vi er meget stolte af at kunne bidrage til sommer- og julelejre for børn og til Børnenes Blå Huse, som giver børnene et frirum, hvor de bliver set. Derudover kan nævnes TUBA, hvor unge børn af alkoholikere kan få hjælp og behandlingshjemmene.

Susannes far var bager

Da RYK IND RIBE er på besøg, er Susanne Fretin i fuld gang med at ekspedere et tysk ægtepar – og det sker på flydende tysk med faglige udtryk! Hold da op, hvor flot, var den første tanke hos skribenten. Senere var der i en pause tid til en snak med Susanne, som stammer fra Jernvedlund og er kommet hjem til landsbyen efter et arbejdsliv noget ud over det sædvandlige. – Min far var bager i Jernvedlund – og sammen med førstelæreren havde de en plan for min fremtid med uddannelse til lærer, fortæller Susanne, der havde andre ideer efter at have bestået HF-eksamen på Ribe Statsseminarium i 1981.

Susanne nyder at tale med de tyske kunder

Rejste til Tyskland

Susanne forlod Danmark og flyttede ind hos en moster i Hamburg, hvor hun i 15 år var ansat i en butik, der solgte glas og porcelæn mm. – Det er her fra mine tyskkompetencer stammer, siger hun med et smil og oplyser, at der herefter blev 5 års ansættelse hos Inspiration i gågaden i Esbjerg.

Far var alkoholiker

Susanne Fretin har valgt at arbejde hos BLÅ KORS med afsæt i de barske livserfaringer, hun har oplevet med en far, der blev alkoholiker. Hun fremhæver især det gode samarbejdsklima og sociale relationer, hun får gennem arbejdet.
Suanne fortæller, at hendes far blev 76 og efter en lang arbejdsdag, blev der drukket for meget, når der kom besøg af venner og sælgere efter kl. 12.
Susanne Fretin er aktiv i landsbyen, hvor hun ikke diskuterer politik: – Vi skal jo helst kunne være i stue sammen – og derfor glæder jeg mig til fællesspisningen d. 8. november.

Juleudstillingen sættes frem

Snakken med Elly Hansen afslører, at juleudstillingen er planlagt og klar til at indtage butikken i uge 43. – Det er markedskræfterne, der beslutter, hvornår vi skal have juletingene frem, lyder det fra Elly, der gerne selv ville vente med at ”jule” til første søndag i advent.

Tyskerne købere møbler og ure

Et spisebord med fire stole – kom forbi og se prisen

Elly Hansen fortæller, at tyskerne er begejstrede for at købe møbler – her kan blot nævnes Bornholmerure, chatoller, spiseborde etc. Og det kniber ikke med at få varer! – Private er meget gavmilde til at forære os, det de ikke selv kan bruge mere. Mange kommer forbi på vej til Genbrugspladsen og spørger, om der er noget vi kan sælge, inden de kører resten væk. Vi har også en aftale om, at vi afhenter varer to gange om ugen fra den tidligere genbrugsbutik i det nu lukkede Projekthus på Ørstedsvej.

BLÅ KORS har et væld af varer – og nu også juleting

Praktikanter ansat

Der er en klar struktur med møder i ledergruppen og i medarbejdergruppen.

Vi har et samarbejde med Asylcentret i Hviding. – Vi har haft en del afrikanske praktikanter derfra igennem årene. Lige nu har vi en syrisk kvinde og en afrikansk mand i praktik hos os. Vi er glade for samarbejde og de unge mennesker er en stor hjælp for os, siger Elly Hansen, der i sin tid som underviser også havde Mandø-børn boende, når de ikke kunne komme hjem med Ebbevejen grundet højvande og springflod.
Afslutningsvis skal det lige nævnes, at medarbejderne inden for det sidste halve år har fået blåt arbejdstøj. Det styrker vores fælles identitet og fremhæver stoltheden over det, vi er en del af.

Tak for snakken!