Tekst Hasse Jørgensen, foto Esbjerg Kommune, søndag den 10. maj

Spørgsmålet om Projekthusets fremtid risikerer omgående at havne på byrådets bord, hvis ikke der sker noget, når social- og arbejdsmarkedsudvalget på tirsdag igen drøfter den planlagte lukning af huset.

Det er byrådsmedlem og viceborgmester Susanne Dyreborg (DF), der oplyser, at hun ikke er bange for at begære sagen forelagt byrådet, hvis ikke der sker noget tirsdag. Hun vil ligeledes have tallene i de forskellige forslag, og de tal, der ligger til grund for lukningen, verificeret.

Som omtalt andet sted her på siden kommer der fire modeller for anvendelse af Projekthuset i Ribe til behandling på udvalgsmødet tirsdag.

Hvad mener du om de fire modeller?

– De skal behandles på udvalgsmødet, og jeg vil ikke kommentere de enkelte forslag før efter mødet. Det er god politisk skik. Men jeg er glad for, at vi er nået hertil, hvor vi igen får huset op i udvalget som en sag. Det var ikke meningen, at vi skulle have drøftet den mere, men beslutningen om lukningen blev taget på et forkert grundlag, siger Susanne Dyreborg, der fortsætter:

– I min verden drejer det sig om, at vi får huset tilbage i en ny, større og forbedret udgave. Der er mere brug for det nu end tidligere. Det er en megagod investering. Det er vigtigt, at de unge kommer godt på vej. Den indsats, der er udført i Projekthuset, virker og har virket. Det er en god måde at lave en håndholdt service på. Jo mere individuel service, der ydes, jo bedre i den anden ende. Stedet er helt unikt, og det skal vi passe på, siger Susanne Dyrborg, der har kæmpet for at huset ikke forsvandt.

Det er jo sagt, at sagen ikke var godt nok belyst, da budgettet blev vedtaget?

– Jeg har kæmpet for at få sagen op i udvalget, og jeg er klar til at trække den i byrådet, hvis ikke der kommer noget ud af det på tirsdag. Den skal helst ikke igen havne i budgetforhandlingerne, for så er jeg bange for, at den drukner.

– Vi har selvfølgelig gennemgået det hele, men lukningen af Projekthuset var i det gældende budget kun nævnt med en enkelt linje, hvor der stod ”mulig lukning”.  Der stod ikke, at nu lukker det. Skal jeg tage beslutninger, der nærmer sig det optimale, skal jeg have et ordentligt grundlag, og når der står ”mulig lukning”, troede jeg, at der kom noget mere senere. Det er Ikke fair at lukke det. Vi har andre tilbud men ikke tilsvarende steder i Esbjerg.

– Kommunen er stor, og vi skal udnytte de ting, vi har rundt omkring. Jeg går ind for centralisering, hvis der er mening i at centralisere, men vi skal passe på med de unge. Disse unge mennesker er vores fremtid. Vi skal gøre alt for de unge.

– Formuleringen ”mulig lukning” er en vag formulering i forhold til konsekvenserne. Selvfølgelig kunne vi have spurgt mere end til det ligesom til de 300 andre punkter, men når vi får en sagsfremstilling, skal den være ordentlig behandlet.

Det har været fremme, at de tal, der ligger til grund for sagen, ikke er rigtige?

– Nu skal vi gennemgå de fire modeller, og herunder skal tallene selvfølgelig verificeres. Tallene skal passe. Der har været mange mails frem og tilbage mellem politikere og forvaltning i denne sag, og vi skal have verificeret både indtægter og udgifter. Det har været en rodet sag.

– Jeg mener, vi skal have stedet op at stå og udbygget. Det kunne også være med nogle hjælpere, f.eks. pensionister, der kunne være med til at gøre stedet megafedt. Jeg melder mig gerne, slutter Susanne Dyreborg.