Tekst Hasse Jørgensen, foto privat, fredag den 9. december 2002
Et omfattende arbejde med at renovere den gamle skole i Hjortlund er nu færdigt, og det betyder, at den lokale beboerforening, der i dag ejer skolen, kan glæde sig over en funktionsdygtig bygning. Projektet viser samtidig, hvor meget et lokalt sammenhold kan løfte.
At den gamle skole er funktionsdygtig blev bevist Mortensaften med fællesspisning og igen tirsdag aften, hvor der var godt 100 mennesker til et rigtigt hyggeligt julebanko.
Den omfattende renovering har ikke alene betydet en istandsættelse af bygning og lokaler, men der er også gennemført en omfattende energioptimering af skolen. Et gammel, nedslidt og dyrt varmeanlæg er erstattet med jordvarme, og store dele af elinstallationen er skiftet, ligesom mange driftsdyre køleskabe og frysere er skiftet ud.
Sparer 2/3 energi
Samlet set forventes det, at energiforbruget reduceres med 2/3, og dermed er Hjortlund Beboerforening også aktivt med i den grønne omstilling i kommunen.
Hjortlund Sogn har 278 indbyggere fordelt på ca 100 husstande, og beboerforeningen, der har eksisteret i 41 år, har altid nydt stor opbakning blandt beboerne.
Således også i denne forbindelse, hvor sogneforeningen har indsamlet 52.000 kroner til projektet. Derudover, har lokale givet til materialer f.eks. troldtektplader, beton, bordplade og ikke mindst mange frivillige timers arbejdskraft. Og i skolegården glæder man sig over at have fået nye bordbænkesæt, sponsoreret af en lokal.
(Artiklen fortsætter under billedet)
- Det gamle fyr
- Der gøres plads til det nye
- – og sådan ser det ud
Da skolen lukkede i 1982 ønskede Ribe kommune, at skolen skulle bruges til et øvelsesområde for civilforsvaret og som et samlingssted for sognets beboer. Gennem 41 år har beboerforening haft stor glæde af brugsretten over skolen, hvor der har været afholdt arrangementer som juletræsfest, Sankt Hans, banko og andre hyggelige aktiviteter.
Lokalt samlingssted afgørende
I projektbeskrivelsen hedder det bl.a.: ”For et mindre lokalsamfund som vores, hvor der ikke længere er en skole eller en butik, er det afgørende at have et lokalt samlingssted hvor vi som naboer og landsbyfælled kan mødes og lægge planer for fremtiden og ikke mindst, nyde hinandens selskab for derved at sikre sammenholdet. Uden disse samlingssteder dør de mindre lokalsamfund langsomt ud, og det er ikke længere attraktivt for folk at blive boende, ej heller for nye at erhverve bolig i området”
Lokal overtog skolen
I 2013 blev skolen sat til salg af kommunen og opkøbt af en lokal beboer, som igennem årene har sørget for en gennemgribende renovering af skolen. Der blev bl.a. lavet nyt tag, nye troldtekt lofter, malerarbejde, afhøvling og lakering af gulve, opdatering af toiletter m.m. hvilket har medvirket til at huset i dag fremstår attraktiv og moderne3.
Arbejdet er udført med stor opbakning fra bestyrelsen og lokale beboere.
I efteråret 2020 afgik skolens ejer desværre ved døden og det var hans ønske at beboerforeningen skulle overtage skolen, hvilket beboerforeningen er meget taknemmelig for, da det er med til at sikre at sognet også i fremtiden har et samlingssted for borgere og andre med tilknytning og interesse for Hjortlund.
- september 2021 overtog beboerforeningen Hjortlund Gl. skole.
Økonomi
Den nyligt afsluttede renovering og energioptimering har været en dyr affære med en udgift på godt 600.000 kroner, men takket været en stor lokal indsats samt tilskud fra Esbjerg kommunes pulje til lokale projekter, Norlys Vækstpulje Syd, Brandkassefonden SydVest, Nordea fond – Liv i det lokale og Nykredit Fond, er det lykkedes at få projektet gennemført, så beboerne nu har et fuldt funktionsdygtigt hus.
Ud over pengene fra fondene til selve energioptimeringen, har den lokale Ella og Helge Rasmussens fond givet 8.000 kr. til facadeskilt og husnummer, således indgangspartiet, som også er lokal doneret med ny flisebelægning, står flot og imødekommende. Desuden har beboerforeningen netop modtaget 5000 kr. fra Danske Bank fond, Ribe. Disse penge bruges som supplement til en ny dør, således det bliver nemmere at komme ind i køkkenet ad “bagvejen” med mad, drikkevarer og lignende, når huset er lejet ud til fester.
- Mange frivillige var i gang
- – i det store projekt
- – og både store og små hjalp til