Project Description

Tekst & Foto: Johnny Tauman
12. maj 2021

I en ældre bygning bag tøjbutikken Mr & Fröken er der i kælderen stadigvæk et mindre museum, som rummer Ribe Jernstøberis historie. – Det ligger endnu ikke fast, hvad der skal ske med museet, når den store nedrivning af produktionshallerne går i gang, fortæller Benny Hansen, da han fremviser lokalerne for RYK IND RIBE.
Historien om Ribe Jernstøberi / senere Jernindustri bør på en eller anden måde bevares. Det er altid spændende, når de dygtige fortællere kan føre os gennem en fantastisk udvikling for byen – og hvor medarbejdere – alle over en kam – blev fotograferet og fik plads i de velbevarede fotomapper ved deres 25 års jubilæum.

– Mon der er foto af min svigerfar – Axel Clemmensen, spurgte jeg Benny om, da vi besøgte museet sammen. Inden for et par minutter fandt han billedet af Aksel – jo der er systematik og orden i fotomapperne. Arbejderne var stolte af deres arbejdsplads, som blev grundlagt af apoteker Frederik von Støcken. Han måtte naturligvis ikke støbe, da han savnede den kongelige bevilling. Derfor ansatte han to støbere, som boede i lejligheder i bygningen i Saltgade.

Mon ikke der kan findes en plads til det lille museum?

Den næste ejer var Marius Obbekjer, som var guldsmed – og han havde de samme udfordringer, men kravene blev reduceret.
Vi springer lidt i historien til Hans Obbekjer dukker op – han driver Ribe Jernstøberi til sin død i 1957. Efter mange år som aktieselskab bliver formen ændret til en fond forankret i Ribe – det sker i 1956.

Museet er startet af frøken Obbekjer. Det skete frem mod jubilæet i 1998 under ledelse af tidligere smed Svend Aage Lauridsen. Han arbejdede som ”detektiv” og fandt frem til mange kakkelovne, gryder, centralkedler, pynteribber og endog en brødmaskine.

Benny viser et flot eksemplar – kamin fra ca. 1935

Annonce