Tekst: Annette Brøchner Lindgaard
Foto: Arkiv
Lørdag d. 20. Januari 2024

Flere har undret sig over at RYKIND i sidste uge bragte en artikel med overskriften ”Skøn caféstemning i Latinerkvarteret”. Det var  ikke den nye café, der vakte undren, men ordet “latinerkvarter”. Så spørgsmålet er: Hvad er et latinerkvarter og har vi sådan et her i Ribe?

Hvad, vi med sikkerhed ved, er at byer som Paris, Rom, København og Århus har såkaldte latinerkvarterer. Hvis man googler på Paris, kan man læse, at navnet ”Latinerkvarteret” kommer af, at man i gammel tid talte latin med hinanden på det populære Sorbonne Universitet. De studerende boede og gik på café i kvarteret omkring Universitetet, hvorfor kvarteret fik sit navn.

Om Københavns Latinerkvarter kan man læse at det ligger omkring Vor Frue Kirke i det, der i middelalderen var Byens politiske, kirkelige og kulturelle centrum. Det kvarter hvor Københavns Universitet også var placeret.

Men et universitet? Sådan et har vi ikke i Ribe.

Vi har landets næstældste Katedralskole med rødder tilbage til 1145. Katedralskolen var, gennem middelalderen og senere, en væsentlig leverandør af lærde til universiteterne i både København og Wittenberg. Folk som Anders Sørensen Vedel (1542-1616), der, blandt andre store bedrifter, oversatte Saxos latinske Danmarkshistorie til dansk. Den gang handlede en uddannelse fra Ribe Latinskole primært om at lære det latinske sprog, som var nødvendigt, hvis man ville studere teologi, jura, medicin eller andre videnskaber. Ribe har således haft en enorm betydning for kongeriget, som leverandør af folk (mænd) der kunne latin og dermed forske, skabe ny viden og forbedre levevilkårene i Danmark.

Ifølge Trap Danmark blev den nuværende Puggaardsgade omtalt helt tilbage i 1294, hvor den hed Skolegade og fungerede som bindeled mellem Domkirken og Latinskolen. De fleste af gadens ejendomme var ved middelalderens slutning i Domkirkens besiddelse og mange af kirken kannikker havde residenser og kålgårde her i Ribes ”Latinerkvarter” mellem skolen og Kirken.

Måske kan man mene at det er krukket at kalde den del af nutidens Ribe, der går fra Domkirken til Katedralskolen på den ene led og fra Hundegade til Sviegade på den anden, for latinerkvarteret. På den anden side er der mindst lige så meget belæg for at gøre det her, som i så mange andre byer.

I Rom opstår der nye Latinerkvarterer, f.eks. bydelen Monti, som ifølge rejsebloggen Escapeaway, med et væld af små caféer og gode restauranter i realiteten er på vej til at blive et nyt ”latinerkvarter”, selv om det endnu mest er de lokale, som har fundet vej dertil. Også i Århus har kvarteret omkring domkirke og katedralskole fået sit navn (tilbage), efter at mange arkitekter i slutningen af 1960’erne stod for en storstilet restaurering af området. De tog på studietur til Paris og forelskede sig i Venstre Seinebred – og navnet Latinerkvarteret var skabt (Visit Aarhus).

Så konklusionen må være, at man godt kan bruge navnet ”Latinerkvarteret” om området, hvor den nye Café Sally ligger. Især hvis man ser det med nutidens briller. Hver dag går flere hundrede af nutiden ”latinskoleelever” rundt i kvarteret og indimellem går de også på café. Måske glemmer vi, i hverdagens trummerum og på kolde og våde januardage, at stemningen i ”Latinerkvarteret”, på sommeraftner og ved juletid er fortryllende og romantisk som i Rom, Paris, København og Århus.

I 2021 besøgte forfatteren Dorte Nors Ribe og Ribe Boghandel. I den forbindelse skrev hun på Facebook: ” Man burde flytte flere videregående studier til Ribe… for så ville Ribe forvandle sig til Lund eller Oxford. Den har alle kvaliteter til det, for det er en skøn by.