Tekst Hasse Jørgensen, foto Videnskab.dk. Tirsdag den 29. jan.

Hvis man har øje for det, er det utroligt, hvad naturen kan fortælle. Og hvis man ser det hele sådan lidt fra oven, dukker nye ting ofte frem.

Det har arkæologerne fundet ud af med luftfotoarkæologi, og netop nu viser vikingemuseet i Ribe en spændende udstilling “Historien i kornet”.

Udstillingen fortæller den spændende historie om en af arkæologiens mest fascinerende metoder, nemlig luftfotoarkæologien.

Masser af sporene fra vores forfædre er skjult for det blotte øje, og derfor kan det være vanskeligt at vide, hvor arkæologerne skal grave – for hvor er der noget at finde? Og hvad med dér, hvor det ikke er muligt at grave? Kan vi alligevel få noget at vide om det liv, der har været levet på stedet førhen?

Tager man billeder fra et lille fly, når kornet står højt på marken, afslører sporene sig, og det levede liv er ikke længere usynligt.

Udstillingen er bygget op om godt 20 kæmpe store luftfotos, og ved hjælp af gennemsigtige akrylplader med en tegning af sporene, får gæsterne selv mulighed for at gå på opdagelse i de spor, fotoet afslører.

Derudover viser udstillingen en del af de mange genstande, som udgravninger på stederne bragte frem.

Udstillingen kan ses på museet Ribes Vikinger frem til den 24. februar.