Tekst Hasse Jørgensen, foto privat, lørdag den 3. maj 2025
I de sidste måneder af anden verdenskrig og de første måneder efter kapitulationen, blev omkring 25.000 skandinaviske fanger befriet fra de tyske koncentrationslejre og i første omgang kørt til Sverige, hvorfra de efter kapitulationen kunne sendes til deres respektive hjemlande, nemlig Danmark og Norge.
Blandt dem var stenhugger Valdemar Sørensen.
Valdemar Sørensen overlevede ophold i danske fængsler under tysk kommando og måneder i tyske koncentrationslejre inden han kom med de hvide busser hjem.
De første mange år ville Valdemar Sørensen kun meget nødigt fortælle om tiden som modstandsmand og senere tysk fange. Ingen tvivl om, at tiden havde sat sit præg på den sympatiske ripenser.
Hans Søn, Niels Weber, har samlet en lang række notater, brev og optegnelser fra Valdemar Sørensen og samlet det hele i en bog, som Niels Weber nu overvejer at få genoptrykt i anledningen af 80 året for Danmarks befrielsen.
Niels Weber fortæller, at der gik mange år, før Valdemar Sørensen begyndte at fortælle om tiden.
– Det var 40 år efter, hvor han blev opfordret til at fortælle store skoleelever om tiden. Det begyndte han på efter mange overvejelser, og jeg tror, det løste op for noget i ham.
Niels Weber fortæller også, ate der gik rigtig mange år, før han fik kendskab til de breve, notater og skriftlige beretninger, der nu har dannet bogen.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Bogens forside
I forordet til bogen hedder det: “I beretningen, der er skrevet i 1984, fortæller han om sine oplevelser fra kort før arrestationen den 2. juni 1944, sit fængselsophold i Esbjerg og Vestre Fængsel, efterfulgt af ophold i Horserødlejren og den nyetablerede Frøslev lejr. Derefter fortæller han om livet i de forskellige KZ-lejre i Tyskland. Og til sidst om hjemturen med de hvide busser og opholdet i Sverige, inden turen endelig gik hjem til Ribe.
I bogen gives der en detaljeret men samtidig rørende og spændende beretning om tiden lige fra anholdelsen i hans og broderens værelse hos forældrene, og hvordan bevogtningen bevogtningen både i Ribe, Esbjerg, under transporten til København var så stærk, at flugt var en total umulighed.
På færgen rygtedes det hurtigt, at der var danske fanger med, og passagererne samlede ind til smørrebrød til vogterne på betingelse af, at de danske fanger også fik noget at spise. Og det fik de.
– Jeg har i første omgang fået lavet bogen i et oplag, som dækker familien. Men jeg vil nu undersøge, om der er basis for et lidt større oplag. Hvi der er interesse, får jeg den lavet, men der vil gå et par måneder, inden den er klar, fortæller Niels Weber.