Tekst Hasse Jørgensen, pressefoto, fredag den 22. september 2023
Kunsthistorikere har traditionelt fokuseret på guldalder-kunstnernes enestående venskaber. Ny udstilling på Ribe Kunstmuseum føjer nye dramatiske afsnit til historien og viser, hvordan et godt netværk kan gøre forskellen på knald eller fald. Dengang og nu.
Vi er i første halvdel af 1800-tallet og midt i den danske guldalder. En gruppe sammentømrede unge danske kunstnere har succes på den københavnske kunstscene og støttes af pengemænd og kunstprofessorer.
Her starter Ribe Kunstmuseums nye udstilling ”Som brødre. Venskab og konflikt i guldalderen”.
Kunstnere som Christen Købke, Constantin Hansen og Wilhelm Bendz havde gode netværk, der formede dem og bar dem frem. Men som titlen antyder, udfordrer udstillingen den traditionelle historie om guldalderen. For kunstnerne var også konkurrenter, og mange kunstnere lykkedes ikke, fordi de stod udenfor og manglede et netværk. Dem handler udstillingen også om.
Er du indenfor eller udenfor?
Udstillingen er baseret på direktør fra Fuglsang Kunstmuseum Anna Schram Vejlbys forskning, der netop udfordrer det traditionelle kunsthistoriske blik på guldalderen:
– Kunstnervenskaberne var noget særligt og drev dansk kunst til nye højder. Men de havde også en ekskluderende kraft. De, der ikke lige var med i gruppen eller havde de rigtige forbindelser, blev marginaliserede og ramt både socialt og økonomisk. Der er flere meget brutale historier fra perioden, når vi begynder at se lidt ud over succeshistorierne, fortæller Anna Schram Vejlby.
Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Fuglsang Kunstmuseum og Ribe Kunstmuseum og er generøst støttet af en lang række danske fonde.
Direktør Anne-Mette Villumsen fra Ribe Kunstmuseum fortæller, hvordan udstillingen ikke bare handler om guldalderen, men også os selv:
– Vi forsøger gennem hele udstillingen at få publikum til spejle sig i historierne om guldalderens kunstnerskæbner og reflektere over, hvordan man selv håndterer det at være indenfor eller udenfor. På den måde kan guldalderens kunstværker komme til at betyde noget nyt og blive mere nærværende for publikum, siger Anne-Mette Villumsen.
Kendis-film og guldalder-banko
Udstillingen vises fra 30. september til 7. januar 2024 på Ribe Kunstmuseum og derefter på Fuglsang Kunstmuseum fra 2. februar til 20. maj 2024. Udstillingen suppleres af en bogudgivelse med artikler af danske guldalder-eksperter og en film med bl.a. Anna Libak, Anne Sophia Hermansen, Leonora Christina Skov og Sørine Gotfredsen, der taler om at være venner OG faglige konkurrenter. Derudover byder Ribe Kunstmuseum på foredrag, koncerter, guldalderbanko og kreative udfordringer for børn og voksne.
Nogle af guldaldermestrenes værker