Tekst Hasse Jørgensen, diagram Esbjerg Kommune, fredag den 20. oktober 2023

Den 6. november bliver der formentligt truffet endelig beslutning om, hvor i kommunen, der skal placeres solcelleparker og vindmøller.

Forvaltningen har netop fremsendt et forslag til placeringer til klima- og miljøudvalget og plan- og byudviklingsudvalget. De to udvalg skal drøfte forslaget og komme med en indstilling om placeringerne til byrådet, der formentligt behandler sagen på sit ordinære møde den 6. november.

Der er fremsendt 27 projekter til kommunen om opførsel af solcelleparker og vindmøller eller en kombination af begge dele. Det er langt flere, end kommunen skal have for at opnå måltallene, og forvaltningen har i den sydlige del af kommunen indstillet tre konkrete placeringer nemlig Spandet Mark, hvor der tænkes placeret både møller og solceller, Kærbøl Mark/Hjortlund ligeledes med både solceller og møller samt Lundsmark, hvor det samme gør sig gældende.

I første omgang er et projekt med solceller i Jernved skrinlagt, men det kan tages op senere, hvis det bliver aktuelt.

Borgermøder

Byudviklingschef Peer Munksgaard Rexen forklarer, at hvis udvalgene og byrådet godkender forvaltningens indstilling, vil der blive indkaldt til en række borgermøder med beboerne i lokalområdet og de, der skal opstille parkerne, for at høre deres meninger om og ideer til indretningen af solcenterparkerne og møllerne.

– Vi starter i Lundsmark, og det bliver straks i det nye år. At vi ikke gør det i december skyldes, at vi tror folk har rigeligt at se til op til jul, siger Peer Munksgaard Rexen.

På borgermøderne vil man bede om, at der bliver nedsat en dialoggruppe, hvorefter repræsentanter for kommunen vil holde møder med dialoggrupperne om de lokales ønsker og krav til sol- og vindanlæg. Det kan være med hensyn til størrelse, udformning, beplantning, rekreative områder, stier og lignende.

Efter dette kommer der møder med dem, der skal stille parkerne og møller op om f.eks. hvor mange hektar, der skal bruges, hvordan det tekniske skal placeres, hvad der skal være af stier med mere.

Kompensation

– Spørgsmålet om kompensation til lokalbefolkningen er et spørgsmål mellem de lokale og entreprenørerne, der bygger anlæggene. For at få en ensartet betaling, betaler kommunen uvildige rådgivere, der skal forhandle med lokalbefolkningen og entreprenørerne, så vi sikrer, at der bliver givet en ensartet kompensation, siger Peer Munksgaard Rexen.

Han fortæller videre, at årsagen til, at det første borgermøde holdes i Lundsmark er, at lokalbefolkningen her er længst fremme i forberedelserne.

– Når mødet i Lundsmark er afviklet og arbejdet her er godt i gang, vil der blive indkaldt til borgermøder dels i Spandet og dels i Kærbøl Mark/Hjortlund, idet Kærbøl Mark og Hjortlund behandles under et, da de to områder ligger meget tæt på hinanden.

Hvor lang en tidshorisont er der?

– Når borgermøderne har været hold, vil det tage godt et år at få lokalplanen for området ændret og på plads. Hvor lang tid, det vil tage at opføre energiparkerne, tør jeg ikke sige. Det afhænger af den enkelte entreprenør, siger byudviklingschefen.

Projekterne

Projekterne for de enkelte områder ser således ud:

Spandet Mark: 7 møller med total højde på 185 meter og solceller på 185 hektar. Bygherre Energy A/S. Produktion svarer til 105.500 husstande. Naboer indenfor en kilometer: 156.-

Kærbøl Mark/Hjortlund: 6 møller med total højde på 180 meter. Solpark på 167 ha. Produktion svarende til 86.300 husstande. Bygherrer: EuroWind Energy og Better Energy. Naboer indenfor 1 kilometer: 274.

Lundsmark: To solcelleanlæg på sammenlagt 741 ha. 7-14 vindmøller. Produktion: Afhænger af antal møller. Naboer indenfor en kilometer fra anlægget: 207. Entreprenører: Better Energy og European Energy.