Tekst & Foto Johnny Tauman
9. juni 2019
På en varm sommerdag har RYK IND RIBE sat ægteparret Susanne Edelberg og Søren Mulvad stævne i smukke rammer på bopælen i Varming, hvor de skabt en unik perle gennem et langt og spændende liv i pagt med naturen.
Mens fuglene kvidrer og bierne summer, drøftes oplevelserne fra orienteringsmødet om Ribe Østerå i Ribe Fritidscenter, hvor Susanne var klar i mælet – og stillede sin undrende over for processen.
Stort lokalkendskab
Men inden vi kommer så langt, så har Søren udarbejdet et historisk rids med vigtige elementer til forståelsen af Ribes vandudfordringer.
Søren har i en menneskealder transporteret sig på cykel rundt i området – og også anvendt ruten på diget frem og tilbage mellem Skydebanerne i Tange og Varming. Cykelturene har været på alle årstider – så derfor er det autentiske oplevelser, at han udtaler sig om.
Nips Å var navnet
Søren kalder sit skriv – Mølledammen og Nips Å – og her er RYK IND RIBE lige nødt til at få slået fast, at Ribe Østerå er af senere herkomst. Tidligere var det faktisk Nips Å – og analogt hertil har vi jo også Nipsvej.
Sørens historiske rids
”Når der gribes ind i naturens gang, kan det medføre uventede og skæbnesvangre konsekvenser.
Kong Kristoffer den 1.ste byggede dæmningen over åen – nuværende Mellemdammen og Nederdammen – i 1255 for at opstemme vand til anlæg af en mølle, hvor nu frislusen er.
Hermed blev en del engjord i Lustrup sat under vand.
Bønderne klagede
Biskoppen, som ejede engene i Lustrup, fik Harboøre som kompensation, og så skulle den potte egentlig være ude, men bønderne i det østlige opland klagede gennem århundreder lige siden og påstod, at mølleren holdt flodemålet for højt, – de påstod, at de mistede mange hundrede læs hø, fordi deres enge blev oversvømmede.
Stigende sandtilstrømning
Da man i begyndelsen af 1800-tallet yderligere rettede åløbet ud, for at afvande landet og skaffe mere landbrugsareal, vakte det i begyndelse glæde, at den tiltagende strømning af sand efterhånden fyldte Varming Sø op og øgede byens jord- og engtilligende.
Søen havde været den fiskerigeste og artsrigeste sø i det gamle amt.
Faunaen forsimpledes
Åen forsøgte at hitte sine gamle slyng, men blev rettet ud senest i begyndelsen af 1950´erne, hvorved sandvandringen satte fart.
Da søen var fyldt op, fortsatte sandvandringen, og sandet blev gennem de seneste 100 år pumpet op og fordelt på de lave enge, hvorved faunaen forsimpledes. Hjertegræs og engkabbeleje er nu sjældne planter på engene.
Mølledammen SKAL tømmes
Sandvandringen er i løbet af de seneste mange år begyndt at fylde Mølledammen op, og da Ribe se seneste 800 år har bygget sig selv op på den såkaldte ”kultursvamp”, er byen afhængig af rigelig vandtilførsel for at undergrunden ikke skal tørre ud og bygningerne efterfølgende sætte sig.
For at bevare byen er det derfor nødvendigt fortsat at tømme Mølledammen for tilført sand og føre dette bort.
Kong Kristoffers anlæg er blevet en kostbar arv.
Vandbygning er en vand(d)skelig sag.”
RYK IND RIBE takker Søren for den korte, men præcise udvikling af Nipså – og følger senere op med Susannes oplevelser fra mødet, hvor Esbjerg Kommunes Natur & Vandmiljø gennemgik planer for Ribe Østerå.