Tekst & Foto: Johnny Tauman
22. marts 2023
(Anden artikel af to)
Søren Madsen er 31 år og har fået sin landbrugsuddannelse som agraøkonom på Dalum Landbrugsskole i 2016. Inden han overtog den fædrenegård på Hillerupvej 50 ved et generationsskifte 1. januar 2020, fik han masser erfaring ved at arbejde ved forskellige landbrug.
I New Zealand fik han ad to omgange indblik og viden om, hvordan man her driver mælkeproduktion. – Jeg var fascineret og var tæt på at blive her, men valgte så at komme hjem igen, fortæller Søren med et stort smil og fortsætter: – Det blev også til en smut til Australien, hvor der blev kørt en del med høstmaskiner. Over to måneder høstede vi godt 8.000 ha.
Tilvalgte gården på Hillerupvej

Søren nyder hver dag arbejdet med de fritgående køer i stalden
Da mine forældre startede med ejendommen, var der jo knap så mange køer – nok omkring 55-60. Men så i 1995 skete der noget. – Der blev bygget en løsdriftsstald med malkecenter med plads til 120 køer. Stalden havde en længde på 60 meter, men otte år senere – i 2003 – blev stalden udvidet, så den i alt kom op på en længde af 130 meter – og antallet af køer steg til 180 køer.
Efter Sørens hjemkomst er antallet af årskøer stedet til omkring 300.
Udvider med plads til 440 køer

Det nye malkecenter vil være topmoderne, hvor to ansatte kan klare den daglige malkning
Når der malkes i dag, så tager det 6 timer, men må den nye malkeafdeling kan tiden reduceres til 3,5 time med en betjening af blot to mand og en øget kapacitet til 440 køer.
Som tidligere beskrevet leverer Søren Madsen mælk til Arla – og mængden svarer til 17,5 tons hver anden dag. Topleverancen har været 20,2 tons. Der malkes med Side-by-Side, hvor der i dag kan være 2×8 køer ad gangen – i det nye anlæg bliver det en dobbelt 2×20.
Staldbygning med en længde på 148,5 meter
Det er Firmaet Hansen & Larsen A/S fra Skjern, der bygger den nye staldbygning, der bliver 148,5 m lang – bygget med elementer, så den matcher den gamle bygning fra 1995/2003. – De har total entreprisen, men jeg benytter den lokale firma Vilslev Smede og Vvs Aps til alt vedrørende vvs.
Fik sand fra grusgraven ved Kalvslund
Hele området ligger på en sandpude, hvor der er kørt sand fra grusgraven ved Kalvslund til Hillerupvej. Først skulle der dog fjernes 3500 tons jord, hvilket svarer til ½ meter jord.
Materialer og personalepleje

Staldbygningen beklædes med tilsvarende struktur / udtryk som den gamle bygning. Der bliver plads til personale faciliteter med bad etc. til højre i bygningen.
Farvel og tak for besøget!
Vi er nået hele området igennem og står nu ved den nuværende mælketank efter at have fotograferet det store nybyggeri fra frøperspektiv.
Farvel og på gensyn hilsenen fik lige de sidste data med: – De endelig forventninger er at kunne levere 35-37.000 liter mælk hver anden dag.