Tekst & Foto: Johnny Tauman
1. december 2021
(Første del af to)
Han elsker at bevæge sig rundt i den sproglige verden og finde finurligheder, som selv de mest sprogkyndige må nikke anerkendende til. Om der er tale om en særling eller en original personlighed, vender vi tilbage til og prøver at finde en etikette, som passer på den 73 årige Søren fra Varming.
Livet på et jernhest
Forestil dig en langt liv ude på landet uden kørekort – og hvor turen til staden alene må foretages på en jernhest, hvis hustruen da ikke skulle agere chauffør. Sådan et liv har været den tidligere første lærer på Seem-Varming Skole – og ikke at forglemme mangeårige leder af Sognearkivet- Søren Mulvads lod, da han ikke på grund af et synshandicap har kunnet erhverve kørekort.
Rødvinssovs og marengs
Mange, mange gange har han taget cyklen over diget til Tange – og måske ladet tankerne fare og dvælet ved et job, hvis færdigheder ikke har fundet vej til det hjemlige køkken. – Rødvinssovs var en af disciplinerne, da jeg var i lære som kok på Hotel Richmond i København, sagde Søren med et underfundigt smil til RYK IND RIBEs medarbejder, da de hyggede sig over en kop kaffe med hindbærsnitte på Queedens Gård.
Og så kom hemmeligheden: – Jeg har kun én gang lavet en sådan sovs senere – og heller ikke marengs er det blevet til, fortalte Søren, som endog gik så vidt at beskrive sine evner. – Jeg havde ringe held med at bage marengs, og på hotellet var jeg kun ansat i en kort tid.
Derfor fik Søren ikke selvstændige opgaver der. Og så var det for øvrigt meget hårdt med 16 timers arbejde hver dag, uden mulighed for at sidde ned!
Én af bøgerne er udsolgt
Hvert efterår udgiver forfattere mange nye bøger – og aftenprogrammer elsker at svælge sig i mødet med håbefulde danskere, som tror på successen. Søren Mulvad hører til typen – og så dog alligevel ikke! Han har skrevet mange, mange bøger – og har oplevet, at én af bøgerne først er blevet udsolgt efter 26 år på hylderne. Det er slut med bogen om Seem Sogn. Bogen blev udgivet i 1997 og trykt i 600 eksemplarer.
Researcharbejdet i gamle tekster
– Jeg har flere manuskripter til bøger liggende på min pc, fortæller Søren, der i år. har sendt bogen SÆD OG USKIK FOR RIBER RET i julehandelen. Meget af researcharbejdet har foregået i bøger skrevet med gotiske bogstaver – og hvordan har Søren overhovedet haft mulighed for at granske disse tekster. Det er jo de færreste, der behersker det gotiske alfabet og ikke mindst tegnene.
Test dig selv udi det gotiske alfabet
Har du lyst til at prøve kræfter med din kunnen udi det gotiske alfabet, så prøv testen, som indgår i Rigsarkivets online kursus – Gotisk Håndskrift:
Tryk HER
Og så er der lige tjansen ved Peters Jul

Sørens sko har hustruen Susanne pudset, mens han selv har sørget for brillerne (foto: René Jørgensen)
Ribe handelsstandsforening arrangerer hvert år om lørdagen før adventssøndagene en “Peters Jul i Ribe”. Under afholdelsen er der hver dag en “Juletur med Peters Far”, hvor guider skiftes til at føre besøgende rundt en times tid og fortælle lidt underholdende om gamle dages jul i Ribe. Forfatteren Pietro Krohn, som skrev versefortællingen Peters jul har selv som ung holdt jul hos sin slægtning, etatsråd Kjær, som boede i bygningen bag os og var embedslæge (“stiftsfysikus” – kan ikke siges i bestemt form). – Vi er tre guider, som går turene på skift. Det er sjovt, men ulønnet – og så er vi forpligtede til at have bogen under armen under turen, som varer en time, fortæller Søren Mulvad.
Etatsrådens datter, Mathilde Cold, skrev en gang et lille hæfte med titlen “Min barndoms jul i Ribe” heri kan man finde adskillige paralleller til digtet, som jo ellers foregår i København.
Personer og rekvisitter
– Lirekassemanden er Allan Kosegarten og den medhjælpende lirekassedrejer hedder Leif, fortæller Søren til RYK IND RIBE. Han knytter nogle personlige kommentarer til sit udstyr: – Min høje hat er købt på Puerto-Bello-Market i London, og den kønne stok med sølvhåndtaget fik jeg af kirketjeneren ved den russiske kirke i København. Frakken har tilhørt en politibetjent. Skoene har Susanne pudset, mens jeg selv har pudset mine briller.