Tekst og foto Hasse Jørgensen, søndag den 13. november 2022

Selv om Ribe aldrig har hørt til Sønderjylland, ligger den historiske landsdel dog lige udenfor Ribes fordør. Og alene det gør, at den Sønderjyske Almanak, der netop er udkommet, er værd at læse.

Interessen for bogens mangeartede artikler øges ligefrem proportionalt med, hvor meget, man blader i bogen, og hvor mange artikler, man får øje på og lige ”skimmer”.

Det nærmeste bogen rent fysisk kommer Ribe, er en beskrivelse af Marsk Camp med marskens nye vartegn, der nye marsktårn. En interessant artikel, der giver baggrunden for dette område, som ifølge de lokale investorer skal sætte Skærbæk på landkortet.

En anden spændende artikel er ”Et besøg på hallig hooge”. En af Halligerens små øer, der i dag er beboet af omkring 100 personer, og hvis fremtid i høj grad er usikker med de naturforandringer, der er på vej bl.a. med stigende vandstand som følge af klimaændringerne.

Og sådan kunne man blive ved. Almanakken er fyldt med læseværdige artikler og dertil en masse praktiske oplysninger om kulturinstitutioner, skoler o.s.v.

Og hvis ikke du ved, at der er en sønderjysk ambassade i København, kan du bare læse almanakken.

Hvad gør en stakkels sønderjyde i København, når længslen efter at høre æ sproch bliver for stor? Man melder sig hos Æ Synnejysk Ambassade og møder ligesindede til fx grønlangkålsspisning eller andre arrangementer. Også den succesfyldte sanger Rikke Thomsen har følt længslen efter Sønderjylland i København. Det kom der en række sange ud af, men i Sønderjysk Almanak 2023 skriver hun om, hvorfor sønderjysk er og bliver hendes ”hjertesprog”.

Det er Sønderjysk Skoleforening, der udgiver almanakken, og den kan købes i boghandlen eller bestilles på Sønderjysk Skoleforenings hjemmeside. Overskuddet går til legater til efterskolelever.

Formand for skoleforeningen er tidl. Gårdejer Peder Moltesen Ravn, Egebæk-Hviding, der ikke lægger skjul på, at det er en meget stor opgave at tilrettelægge og udgive bogen.

– Vi er så heldige, at vi har fået en række gode og dygtige mennesker til at skrive almanakken, og så er der en masse frivillige med i arbejdet. Uden dem var det ikke muligt at udgive almanakken, siger formanden.

Almanakken er en oplagt gaveide f.eks. som adventsgave, mandelgave eller en julegave, som modtageren kan bruge megen tid på.