Tekst & Foto: Johnny Tauman
6. februar 2022

Nu er det fjerde gang, at RYK IND RIBE bringer en lang række små spots, som ikke egner sig til en selvstændig artikel, men som alligevel orienterer om forskellige aktuelle oplevelser.
Vi holder en pause i de to næste weekends (ferietid), og vender så tilbage søndag d. 27. februar.

Gyllesæsonen er i gang

Fra 1. februar har det igen tilladt at udbringe flydende husdyrgødning. Udbringningen er behæftet med mange regler, som dog er ens, uanset om der udbringes ubehandlet gylle, afgasset vegetabilsk biomasse, ensilagesaft, restvand, flydende affald eller bundfald.
På en mark ved Varming Vesterby blev der kørt med en af de helt store maskiner.

Tak for tålmodighed

– Jeg vil gerne takke alle handlende og byens kunder for et fantastisk godt samarbejde i forbindelse med gravearbejdet på gågaden. Det er gået over al forventning – og fortovene er blevet reetableret langt hurtigere, end vi havde turdet håbe på, fortæller projektleder Karsten Gram. Han siger om det kommende arbejde i sidegader og slipper: – Det er aftalt, at Svane Entreprise fjerner brostene og graver kabler ned. Herefter kommer mine brolæggere og gør arbejdet færdigt. Karsten Gram oplyser videre, at det er planen er Industrikvarteret skal gøres færdig efter sommerferien.

Den er god nok, den er …

Da RYK IND RIBE fornylig skrev om et besøg i en af informationshytterne på Grænsestien, nævnte vi, at der er kommet misfarvninger på de hvide betonflader. – Det er ganske rigtigt, fortæller distriktsleder Hans Korsgaard Laursen fra Entreprenørafdelingen efter at have besøgt stedet og ved selvsyn set på plamagerne. Han kunne konstatere, at farven ikke umiddelbart kan fjernes med vand: – Vi skal nok have fladerne slebet – og herefter have påført et beskyttelseslag, så det ikke sker igen.

Birkebark er bare dyr

Birkebark har historisk set haft mange forskellige anvendelser: tag og gulvdækning. Den brede anvendelse af birketræbirkebark er let at forklare. Birkebark er smidig, isolerer mod væde og kulde. Det korklignende materiale består af et stort antal tynde lag som bygges på for hvert år. Lagene har meget voks indlejret i cellevæggene, som forklarer, hvorfor birkebarken er tæt imod vand og gasser.
Ribe VikingeCenter ville rigtig gerne have tag lavet af mange lag birkebark på deres bygninger, men det er meget dyrt, da barken skal importeres fra Finland. Som det fremgår af fotoet med det nye fadebur, som er under bygning, så er den afsluttende kant lavet af birkebark. Se evt. lørdagens artikel om VikingeCentrets “første spadestik” til et andet projekt – her er der flere billeder af fadeburet.

LIGA-håndbold i Ribe

De to næste hjemmekampe spiller Ribe-Esbjerg HH i Ribe Fritidscenter. På tirsdag gælder det Bjerringbro-Silkeborg Håndbold. Kampen fløjtes i gang kl. 20:00. Midt i vinterferien – onsdag d. 16. februar kommer Lemvig-Thyborøn Håndbold forbi. Denne kamp starter allerede kl. 18.30. Så vil du se håndbold i en “tætpakket” hal med masser af stemning, så mød. Der er ikke planlagt flere kampe i Ribe i denne sæson.

Tved Å og vegetationen

Vandløbene omkring Ribe skal vedligeholdes, så de kan “flytte” de store nedbørsmængder. Samtidig skal de være attraktive for fiskene, som søger langt ind i landet gennem stryg, som her ved Kalvslund. Spørgsmålet er blot. Skal vegetationen i Tved Å trimmes, inden vandet når det lange lige stykke forbi Nørremarken på vej mod sandfanget ved Historie- og Aktivitetsparken?
Billedet er taget på Hørkærvej – og åen benævnes i følge mobil kort Appén  her Hjortvad Å.
Og hvor skifter åen så navn – fra Tved Å til Hjorvad Å ( eller nok rettere modsat)? I følge flere kort stik nord i forhold til en fiktiv forlængelse af Vasevej, hvor den udmunder i Obbekærvej.