Tekst & Foto: Johnny Tauman
26. november 2023

SØNDAGSKRYDDEREN har været på rundtur i Ribe og set nærmere på små historier: Se nu fx. på den megen skum, der er dannet ved Skibbroen – restaurering af malerier i Ribe Domkirke og underboring langs Plantagevej. Mandag kommer der en SPOT ON med besøg i Gartneriets julearrangement, koncert i Seem Kirke mm.
GOD SØNDAG!

Skum og grøde ved Johanne

De store vandmasser som strømmer gennem frislusen har dannet nogle større skumpuder, som dels ligger og skæmmer ved Johanne Dan og nær broen fra Overdammen til Mellemdammen over for Kolvig. Der er desuden en opstuvning af grøde, som er blevet skåret opstrøms og ikke opsamlet, som praksis er i Esbjerg Kommune.

 

Forsyningsledninger

Mens en specialmaskine har travlt med at bore langs Plantagevej på vestsiden, så der senere på den modsatte side kan etableres fibernet fra Skovgrillen til jernbanen, så gave det i ugen nogle trafikale udfordringer. En skiltevogn gjorde det nemlig kun muligt at passere i et spor forbi en slamsuger.

Opgravede effekter

Arbejdsområdet med kloakseparering på Skibbroen er kommet forbi en vigtig milepæl – nemlig Stormflodssøjlen. Nu er der fokus på strækningen forbi Bredeslippe frem mod Sælhunden. På bolværket ses nogle af de gamle pæle, som er dukket frem.

Arbejdet er næsten færdig på Erik Menveds Vej – der mangler noget brolægning.

 

Malerier skal restaureres

I Ribe Domkirke har eksperter været beskæftiget med at klargøre nogle malerier i til forsendelse. RYK IND RIBE fik oplyst, at det er nødvendigt at sikre løs maling mod at falde af – og senere skal malerier og rammer genskabes – herunder også en rensning af selve malerierne. – Vi bruger ikke rådet om at benytte kærnemælk, selvom det også kan bruges. Her kan der nemlig efterlades et gråligt skær, forklarer eksperten fra Konserveringscenter Vejle – også kaldet Center til Bevaring af Kulturarv.

Kirkeinventar omfatter f. eks. altertavle, prædikestol, lydhimmel, maleri på lærred og træ samt andre bemalede inventardele i kirkerummet.
I kirkekonservering har hver genstand sin helt egen problemstilling, som blandt andet er afhængig af alderen, fremstillingsmetoden og de klimatiske forhold i kirkerummet. Det kræver dybtgående viden om de oprindelige arbejdsmetoder og materialer samt senere bearbejdninger og istandsættelsesarbejde.

Da kirkeinventar ofte består af forskellige materialegrupper, der kræver tværfagligt samarbejde mellem specialister, har Konserveringscentret i Vejle et tæt samarbejde med trækonserveringen på Konserveringscenter Vest i Ølgod.

Desuden er nypudsede lysestager blevet hængt på plads rundt om i kirkerummet.


Konserveringsprocessen foregår i dialog med menighedsråd, kirkekonsulenter, arkitekter, kunstnere, håndværkere, kemikere og andre fagkonservatorer