Tekst, Foto & Collage: Johnny Tauman
21. januar 2024

SØNDAGSKRYDDEREN har i dag fokus på, hvilken bådtype, der vil kunne være hjemmehørende i fremtiden, når vandstanden skal stige i Ribe Vesterå af hensyn til Kultursvampen. Der er en indbydelse til det andet møde i Tingstedet, som findes sted 30. januar. Desuden tjekkes der op på reguleringen af skarvene ved Kammerslusen og en ringmærkning fra Norge. Endelig slutter vi af med en flot kvalificering til Olympiaden i Biologi.
GOD SØNDAG!

Fremtidens jollehavn

(Privat foto) Begrænset plads ved sejlads under Ringbroen

Ribe blev i 2014 kåret til Europas smukkeste mindre by – Ribe Domkirke, de smukke gademiljøer og Skibbroen blev nævnt med bl.a. begrebet charmerende. Og lad os fastholde dette image! Mange har arbejdet for at skabe en Kulturhavn, som mange, mange år ud i fremtiden vil have liv i åen med private både både langs Langelinje og Hovedengen, Men kan dette fritidsliv fortsætte? Hvis intentionerne om at sikre Kultursvampen med højere vandstand i åen hele året, kan det blive vanskeligt at sejle under Ringbroen – og det kan betyde, at Ribe i stedet bliver en jollehavn.
Se ugens artikel – Vand løber ikke opad – ved at trykke på LINK

(Privat foto) Ringbroen har gjort det godt, men den satte sig allerede kort efter dens bygning

Nyt møde i Tingstedet


Det blev en fin aften, hvor den gode tone og den gode demokratiske debat blev håndhævet af såvel deltagere som ordstyrer og oplægsholder, da ca. 40 ribeborgere debatterede: ”Hvad er nærdemokrati – for dig?”
Tirsdag d. 30. januar åbner Tingstedet op for temaet: Hverdagskultur – hvad er det? Det valgte tema er måske ikke det mest eksplosive, men der er alligevel meget der tyder på, at meninger mødes og opfattelser brydes, når talen falder på kultur. For hvad er kultur i Ribe, og hvordan kan vi evt. gøre kulturen i Ribe endnu bedre og stærkere?
At ”kultur er vaner” er et almindeligt brugt udtryk, og det peger jo i retning af, at kultur har noget med hverdagen og livet i almindelighed at gøre. Hvad bruger vi vores tid på? Hvad interesserer os? Hvordan lærer vi nye ting? Og hvordan forstår vi, hvad der sker i verden omkring?
Mangler der noget? Mangler der tilbud, tilskud, faciliteter eller koordinering? Og hvis der gør, hvordan får vi så de gode ting til at ske, vokse og blomstre?
Det og meget andet kan og skal drøftes på Tingstedet.
Der er fri og gratis adgang, og alle har ret til at fremføre deres synspunkter på betingelse af, at man lytter til alle indlæg og fremfører egne synspunkter og argumenter i en god tone.

Det er Lokalråd Ribe Midt, der på opfordring fra Ribe Bykernes Beboerforening har taget initiativet og nu følger op med sit andet Tingsted.

 

Mange skarv ved spisekammeret

(Privat foto) Skarven i færd med at sluge en skalle, da den blev skudt

Når vinteren lukker vandløb og fjorde i Norge, søger skarvflokke til den jyske vestkyst, hvor de har udset sig spisekammeret ved Ribe Kammersluse som en af destinationerne. Gert Mikkelsen har en aftale om regulering af den fredede fugl, idet den kan gøre utrolig skade ved at “fiske” netop der, hvor laks, ørreder, snæbler søger ind i Ribe Vesterå. Også smolt nævnes som en udsat  og delikat spise, som skarven kan gå efter.
Gerts hund – PAN – en FT Springer Spaniel på 6 år – følger gerne med, når der skal fiskes eller skydes Skarv: – Men jeg får også utrolig god hjælp af Tage, forklarer Gert, som netop har fået tilbagemelding på sit fund af en ringmærket skarv, som er kommet hertil fra Stavanger – en afstand på 339,4 km fra ringmærkningsstedet.

 

(Privat foto) Skarven i færd med at sluge en skalle, da den blev skudt

 

Emil skal til Olympiade i Biologi

(Privatfoto) Emil Tauman sammen med de 14, som også fandt vej gennem nåleøjet til finalen

Det var en stolt Emil fra Ribe Katedralskole, som fortalte RYK IND RIBE om sin kvalifikation til Olympiade finalen i Biologi.
– Semifinalen, som blev afviklet på Aarhus Universitet bestod af tre elementer. En 2 timers teoretisk test, samt efterfølgende to praktiske forløb á to timer, fortalte Emil 3w BT, der sammen med Christian 2y BI havde kvalificeret sig til semifinalen hjemme på skolen.
Dagen efter testene blev resultatet afsløret under en ceremoni i Botanisk Have – og her havde Emil klaret sig videre, mens Christian kan forsøge at gøre ham kunsten efter næste år i 3. g.

(Privatfoto) Emil (tv) og Christian deltog i semifinalen i Aarhus