Tekst, Foto & Collager: Johnny Tauman
13. august 2023

På fredag kan Klima & Miljøudvalget sætte et endeligt punktum for muligheden for at bade i Ribe Østerå (Nips Å).

Tange med gl. stadion fra 1956 (Foto: Torben Hestehave)

Søndagskrydderen ser både på denne sag og tilbage på historiske fortællinger om, hvordan der er blevet badet i åsystemerne og i svømmebadet på Engvej. Øverst midt på billedet ses de første bygninger, som i dag huser Ansgarskolen – dengang Valdemarskolen.

God beliggenhed ved åen

I Ribe har borgerne altid nydt at have vand omkring sig – og derfor var det helt naturligt at skabe et friluftsbad i Tangekvarteret forenden af Engvej, hvor der i dag ligger et hus tilhørende KFUM-spejderne.
Torben Hestehaves foto, kan man tydeligt se boligforenings rækkehuse på Parkvej – og ikke mindst den hvide gård, hvor der blev bakset og handlet med brugte biler. Ribe Stadion med cindersbane – og i baggrunden de vidtstrakte marker og enge, hvor Ribe Fritidscenter er beliggende i dag.

Takket være Torben Hestehaves samling af sort/hvide foto kan tidens samlingssted dokumenteres. Og der blevet øvet svømning med en bambusstang, der endte i en bøjle. Og naturligvis havde alle korkbælter på.

Friluftbadet trak mange gæster – og der blev fremvist flotte udspring med landing i åen.

Foto: Torben Hestehave

Fra indvielsen i august 1936 (Foto: Torben Hestehave)

Byens samlingssted om sommeren

– Om sommeren cyklede vi ud på badeanstalten i Tange, skriver Inger Birkholm-Clausen i sin artikel i bogen ”Ind i Ribe” – udgivet af Forlaget Liljebjerget, Sydvestjyske Museer og fortsætter:- Her rådede bademesteren, Colin, der havde et lille rum i den ene ende af omklædningshuset. Han var en stor mand, behåret på bryst, skuldre og ryg. Uden for hans rum hang der en lille tavle, og på den skrev han både luft- og vandtemperatur. Det var det første vi så på, når vi kom på vore cykler.
RYK IND RIBE kan anbefale vore læsere at skaffe bogen fra 2015. Den er lærerig og detaljeret med 19 fortællinger.

Svømning i åen. Det var i en tid, hvor der blev praktiseret tør-svømning under ledelse af bla. fru Beck (Foto: Torben Hestehave)

Inger Birkholm-Clausen husker, at der var tre bassiner. Første bassin var et soppebassin, andet bassin, hvor vi kunne bunde og tredje bassin, der lå ude i åen. Her var også 1 og 3 meter vippen.

 

Mange aktiviteter i åerne

Polterabend med glade badegæster ved Ribe Kammersluse – august 2022 (foto: Johnny Tauman)

I tidens løb har der været mange aktiviteter i åen – både med udspring fra jernbanebroen – og masser af sejlads med robåde og vandcykler. I Ribe Vesterå blev der afholdt dåbsceremonier ved Ribe Roklub, hvor de nye roere sluttede dåben ved at blive kastet ud i vandet.
Fra tid til anden bades der ved Ribe Kammerluse, som da RYK IND RIBE fotograferede en polterabend for godt et år siden.
Vil man i øvrigt bade og svømme i dag, foregår det i Ribe Svømmebad.

Et koncentreret og sikkert spring, mens der blev hygget på land (foto: Johnny Tauman)

Sættes der punktum?

Dronefoto: Ove Detlevsen

På fredag siger Klima & Miljøudvalget formentlig ”nej” til mulighed for Badning i Ribe Østerå (Nips Å). Borgere og Lokalråd Ribe Midt har udtrykt ønske om, at der i Ribe etableres mulighed for at bade i Ribe Østerå ved Ribelund.
Det indstilles til udvalget, at på baggrund af undersøgelsens indledende vurdering arbejdes der ikke videre med muligheden for et badested i Ribe Østerå.

Ønskerne gik på at etablere en badebro ved Ribe Østerå (Nips Å)  ved plænen ved Ribelund umiddelbart øst for jernbanebroen. Det fremgår af ønskerne, at badestedet også skal kunne anvendes af vinterbadere.

Et års ventetid på svar

Klima & Miljøudvalget besluttede d. 19. august 2022, at Teknik & Miljø skulle arbejde videre med dette. Der skulle gå mere end et år, inden der kom et svar!

To bakterietyper

I henhold til badevandsbekendtgørelsen skal kommunen, hvis man opretter et badeområde/-sted, sikre, at vandet ikke er forurenet. Der måles normalt på de 2 bakterietyper E. coli og intestinale enterokokker, som indikerer forurening med afføring fra mennesker og dyr. Derudover skal det også sikres, at andre typer forurening, der kan udgøre en sundhedsrisiko, ikke forekommer, når der bades.

Rotters urin

Teknik & Miljø vurderer, at det i et vandløb primært er udledninger med overfladevand og spildevand samt gødning fra dyr på markerne (direkte afledning eller via dræn), der kan påvirke bakterietallene og dermed badevandskvaliteten. Desuden kan rotter og andre varmblodede dyr i vandløbet sprede sygdomme som f.eks. den alvorlige Weils sygdom (primært fra rotters urin).
Teknik & Miljø har rettet henvendelse til Miljøstyrelsen vedr. vurderingen af badesteder i vandløb. Miljøstyrelsen har oplyst, at der ikke findes officielle (indberettede) badesteder ved vandløb i Danmark.

 Dårlig varsling

Teknik & Miljø kan ikke anbefale, at der arbejdes videre med en større undersøgelse af forholdene. Den vil højst sandsynligt vise, at selv med et stort antal analyser vil vandkvaliteten ikke kunne sikres, fordi kvaliteten vil være varierende. Det vil ikke umiddelbart være muligt at varsle for dårlig vandkvalitet, fordi det ikke kan forudsiges, og analyseresultater kommer 3 dage efter målingen. Desuden kan det ikke umiddelbart udelukkes, at der kan opstå tilfælde af Weils sygdom.

Snæbel og lamprette

Hvis der i/ved vandløbet ønskes ændringer, hvor udpegningsgrundlaget i forhold til Natura-2000 påvirkes, skal der søges om dispensation. Udpegningsgrundlaget er blandt andet snæbel og lambrette.