Tekst & Foto: Johnny Tauman
11. december 2022
Som ål slynger lange røde plastrør sig på markerne nord og syd for Vilslevvej – og for at blive ved fiskene, så blev der observeret mellem 200 og 300 snæbler ved årets elfiskeri – en kæmpe glædelig stigning i forhold til 2020. Derimod ser det knap så godt ud med laksene, hvor der er en del hovedskader. Laksene er ramlet ind i træværk, når de har forsøgt at komme forbi fx Midtmøllens defekte fisketrappe.. Endelig ser Søndagskrydderen, som holder pause til medio januar, på historien om flødekaramellerne, som julemanden deler ud.
God søndag!
PE-svejsning ved Gredstedbro
På en mark nord for Vilslevvej – nær byskiltet til Gredstedbro – er der travlhed med at svejse røde plastikrør sammen til lange enheder. De skal anvendes til det nye elkabel, som skal i jorden i 2023 – og forbinde transformatorstationerne i Ribe og Esbjerg.
Ved plastsvejsning opvarmes plastmaterialet så den termoplastiske tilstand opnås. På dette termoplastiske stadie er molekylerne i plasten flydende, hvilket gør det muligt, ved det rette pres på de to materialer, der skal svejses sammen, at få delenes molekyler til at binde sig sammen. Ved efterfølgende nedkøling, er de to plastdele nu svejset sammen i en stærk konstruktion, og kan anvendes til det pågældende formål.
Mellem 200 og 300 snæbler
Snæblen blev godt undersøgtÅrets elfiskeri i Ribe å systemet bød på både gode og dårlige oplevelser. Formanden for Samarbejdsudvalget for Ribe Å systemet, Tom Donbæk, fortæller, at man talte mellem 200 og 300 snæbler på strækningen mellem Gelsbro og Varmingbro og tilføjer: – Det er rekord mange snæbler, og henviser til fiskeriet på samme strækning i 2020, hvor der blev talt 34 snæbler. Længere inde i åsystemet registrerede man yderligere 30 snæbler.
- “Sådan ser du altså ud….” – klar til at komme tilbage i åen..
På den negative side var, at mange opfiskede laks desværre var i en voldsom dårlig forfatning. – Vi har aldrig tidligere set så stort et antal laks med skader, lyder det fra formanden, som peger på, at mange laks har haft store huller helt ind til kraniet og andre steder på kroppen, og stort set alle laks har været fyldt med svamp.
Der er ingen tvivl om at en meget stor del af skaderne sker når laksene forsøger at passere opstemningerne ved Ribe by, og de gentagne gange rammer træværket. Derfor vil Samarbejdsudvalget igen opfordre Esbjerg Kommune til at få etableret en velfungerende passageløsning igennem Ribe by.
Som da farmor og farfar var børn
Hvor gammel er julemanden mon? Og hvad kom først – Ribes julemand eller karamellerne? RYK IND RIBE har haft en snak med julemanden ( Johannes Madsen), som forklarer, at karamellerne fra Carletti nok er ældst – i hvert fald hvis man kikker i historiebøgerne. BIG BEN blev produceret i Aarhus af Brødrene Christensens Ckoladefabrik første gang i 1939. Derfor vil mange børn i dag også kunne høre, at farmor og farfar fik “de samme flødekarameller”, når de slog katten af tønden eller mødte julemanden. Senere blev det også en tradition at smide karameller, når afgangsklasserne fejrer sidste skoledag.
Siden 1994 har Carletti fra Skødstrup fået produceret 2.100.000 karameller til det danske marked. Succesen skyldes ikke mindst, at karamellerne er pakket ind – men at de produceres i Polen i dag er nok så overraskende?

Sinne mæ æ vinne
Johannes Madsen har haft BIG BEN med på sine juleture i 35 år: – Da jeg startede kostede de det halve og var dobbelt så store, lyder det med en skælmsk smil. Til det naturlige spørgsmål – kunne man ikke finde på noget bedre i 2022 – kommer det med en bestemt stemme: – Bare rolle – sinne mæ æ vinne! Det har vi da prøvet flere gange. En gang havde vi kagedåser med fra Ripensa – og så kunne børnene få småkager – men forestil dig skumbananer og P-tærter….
Det var nu nærmere mandariner og frugt, som var i skribentens tanker, men her blev det for meget for julemanden: – Hvor dum kan du være? En karamel vejer kun 5 gram – og her kan jeg godt have mange, mange hundrede med i sækken – men mandariner!!! Det bliver jo helt umuligt at slæbe!
Men så afslører Johannes alligevel, at han har tænkt på de børn, som ikke kan tygge en flødekaramel: – Jeg har lommerne fyldt med chokolade til de børn – ingen må føle sig snydt!
Tak for snakken!