Tekst & Foto: Johnny Tauman
30. juli 2023

Da der fredag blev afholdt dyrskue på Hovedengen i Ribe, var der samlet 12.400 publikummer og 390 dyr. Begge tal er de højeste i dyrskuets 158 års lange historie.

Ribe Dyrskue: Sol, dyr og folk i massevis

Rekorder på stribe (Dronefoto: Ove Detlevsen)

Der var sommervejr og god stemning på Hovedengen i fredags. Det kølige og regnfulde vejr var for en dag skiftet ud med solskin og varme temperaturer. Det gode vejr lokkede mange
besøgende til og allerede om formiddagen var dyrskuepladsen fuld af folk. Den store tilstrømning resulterede i en ny besøgsrekord, omend besøgstallet var næsten identisk med året
forinden. – Rekorden fra sidste år har fået et lille nøk opad og det er ganske enkelt helt fantastisk. Vi har haft rigtig mange glade udstillere og besøgende i år. Opbakningen er stor fra alle sider, siger tovholder Jens Christiansen.

Området med dyrene havde mange besøgende (Dronefoto: Ove Detlevsen)

Den store ring med fremvisninger, kåringer og opvisninger (Dronefoto: Ove Detlevsen)

Sidste år overgik besøgstallet alle forventninger og endte på 12.300. Før det var 2015 det bedst besøgte år med 9.700 gæster.

Masser af dyr og godt humør

Ejerne havde travlt med at klargøre hestene – men havde også overskud til at snakke med de besøgende.

Foto: René Jørgensen

René fangede et par motiver på vej rundt på pladsen – bla. hvor  tre mænd havde en hyggelig snak.

Foto: René Jørgensen

VM i kast med gummistøvler samlede igen mange publikummer – i kampen mellem Regeringspartierne og de lokale politikere, gik sejren til de lokale med resultaet: 36 mod 33.

Det lokale politiske vinderhold

Og så blev der sparket dæk for alvor ved A.P. Jørgensens stand med en SAMSON PG II af mærket CLAAS. – Det er en 960 Axion, fik RYK IND RIBEs medarbejder fortalt – og den kræver faktisk kun en traktorkørekort at køre. Hvad den koster?? – Ja, denne traktor med tank klar til gyllekørsel er jo solgt – så mon ikke den næste kommer til at koste omkring 4 millioner?

Fem læs køreplader

I ugen op til skuet faldt store mængder regn, som begyndte at samle sig i store vandpytter rundt på dyrskuepladsen. Arrangørerne fik vandpytterne suget op og der blev lagt køreplader på
pladsens mest benyttede veje. Længe så det ud til at dyrskuedagen også skulle blive våd og kold, men sådan gik det altså ikke.
– Det regnede så meget, at folk begyndte at spørge om dyrskuet ville blive aflyst. Så vendte vejret og i stedet fik vi den skønneste sommerdag. Man kan roligt sige, at vi har været snydeheldige, siger Jens Christiansen.

Masser af køreplader – dels rundt på pladsen, hvor bla. veterantraktorerne skulle køre ture, dels på transportveje til parkeringspladserne

Selv om regnen gav arrangørerne udfordringer, så var skuet aldrig i nærheden af aflysning.

Kanindommer fra Spøttrup

Der var mange kaniner, der skulle vejes, tjekkes og bedømmes. Til dette års dyrskue havde man hentet Lars Andersen fra Vestsalling. – Jeg er dommeraspirant og under uddannelse, så der vil gå nogen tid, inden jeg kan arbejde helt alene. I dag har jeg en mentor med.
Ved Ribe Dyrskue og andre tilsvarende skuer vil der som regel være 30-50 vurderinger. – Det er vanskeligt, da det objektive og det subjektive skal være i balance ved karaktergivningen, fortalte Lars.

I den store ring havde dommerne travlt – men med vanlig sikkerhed fandt de frem til de dyr, som skulle have rosetter, ærespræmier mm.

 

Ser fremad mod næste år

Arrangørerne glæder sig over den positive udvikling både når det kommer til dyreudstillere, erhvervsudstillere og publikum. Dyrskuets historie går helt tilbage til det første skue i 1865 som
også blev afholdt på Hovedengen. Som tingene ser ud nu, vil der også blive afholdt dyrskue i mange år fremover.
– Dyrskuet er et stykke levende kulturhistorie, som gerne skal fortsætte langt ud i fremtiden. Vi takker alle for den store opbakning og glæder os allerede til næste år, siger Jens Christiansen.
Ribe Dyrskue afholdes altid den sidste fredag i juli. Næste år bliver det den 26. juli.