Tekst, Foto & Collage: Johnny Tauman
17. marts 2024

SØNDAGSKRYDDEREN har denne gang valgt at belyse mange af de alsidige tilbud, som tilbydes i Sct. Catharinæ Kirke – i en TEMA udgave, hvor flere af de ansvarlige får mulighed for at fortælle om indholdene.

Menighedsrådet

– Det er til alle tider et stort privilegium at være medlem af menighedsrådet. Det er lærerigt, sjovt og spændende på alle niveauer, fortæller menighedsrådsformand Jette Lundahl Jeppesen og fortsætter: – Jeg vil her i RYK IND RIBE berøre den del af menighedsrådsarbejdet, som handler om arbejdsrum og arbejdsfællesskaber. Hvorledes organiserer vi bedst muligt arbejdet, så de valgte (frivillige) medlemmer af menighedsrådet sammen med de ansatte i kirken skaber det bedst mulige grundlag for et engageret kirkeliv i vort sogn?

(Foto: Johnny Tauman) Jette glæder sig over arbejdet i Menighedsrådet

Jette beskriver formen således: – I menighedsrådet har vi uddelegeret de mange og fleste opgaver til ”stående udvalg”, hvor menighedsrådsmedlemmer sidder, også i nogle udvalg sammen med kirkens ansatte, for at tage stilling til de opgaver og udfordringer, som skal løses. Som deltager i et udvalg får menighedsrådsmedlemmer mulighed og chance for at indgå i en direkte dialog med kollegaer og ansatte på et helt konkret niveau.
Alle medlemmer af menighedsrådet repræsenterer, sammen med de ansatte, Sct. Catharinæ Kirke og sogn. – Jeg ønsker, at Sct. Catharinæ Kirke skal være en kirke for hele sognet og alle sognebørn.
Jette Lunddahl Jeppesen fremhæver her bl.a. processen med at finde den rette placering af det nye lysbord, som RYK IND RIBE har beskrevet i en særskilt artikel.

Byggeprojekter og babysalmesang

(Foto: Johnny Tauman)

Kirkeværge Henning Dyrberg fortæller, at flere byggeprojekter ligger hos provstiet og venter på en afgørelse / økonomi til gennemførelse. RYK IND RIBE har tidligere i november 2020 haft en artikel om det nye toilet mellem fredede bygninger – og her blev der også nævnt, at der var indhentet tilbud på to opgaver.
Opgave 1: Kirkens personale skal have mulighed for et bad, så derfor påtænkes der at indrette et badeværelse i kælderen, som man har adgang til via en trappe til højre for kirkens alter. 
Opgave 2: Bag ved kirkens orgel er der et stort tårnrum. Det vil menighedsrådet gerne bruge til forskellige ting, men det skal indrettes først, lød det over for RYK IND RIBE. –  Multirummet, som er den betegnelse, der anvendes, er ikke beregnet til permanent ophold for personer, men nærmere et sted, hvor der kan opbevares rekvisitter mm. – Altså ikke et lokale for offentligheden!

Babysalmesang

Torsdag bød på forårets babysalmesang med rigtig mange deltagere. Babysalmesang er for alle, der ønsker at stimulere deres baby med musik, leg og bevægelse og salmesang.

(Foto: René Jørgensen)

Forløbet er tilrettelagt til babyer på 3 – 12 måneder, men alle aldre er velkomne. Babysalmesang udbydes i samarbejde mellem Sct. Catharinæ Kirke (forår) og Ribe Domkirke (efterår). Det foregår i kirkerummet torsdage fra kl. 10-11.

(Foto: René Jørgensen)

Det er absolut ingen forudsætning selv at have ”sangstemme”. For det lille barn er mors og fars stemme absolut den smukkeste og mest foretrukne! Efter salmesangen er der mulighed for en kop kaffe og snak. Det er gratis at deltage og alle er velkomne! Babysalmesangen ledes af Ane Friis Nielsen i samarbejde med kirkens organist.

Hilsner fra besøgende

Mange besøgende har over for RYK IND RIBE tilkendegivet, at de holder af Sct. Catharinæ Kirke. Der er tale om en unik klosterkirke, som med sine mange tilbud og aktiviteter på bedste vis lever op til at være sognets kirke.

Det unikke toilet

(Foto: Johnny Tauman) Der er udsigt til klostermurværk gennem ruden, der skiftet til matteret.

Der peges specielt på det helt unikke toilet, som i sin tid blev indrettet mellem Kirketårnet og Klostret.

Lysbordet

Men også det seneste skud: møblet / lysbordet får positiv omtale. Her nævnes bla. form og funktion – samt det æstetiske udtryk.

(Foto: Johnny Tauman)

Gæstebog

I kirkerummet – (indgang tv) – møder besøgende kirkens gæstebog.

(Foto: Johnny Tauman)

Har du tid til at bladre lidt og læse deri, som vil du blive glædeligt overrasket. Mange udtrykker sig positivt og på mange sprog – se blot denne tekst: Diese Kirche ist toll. Luisa, Bennet Mama, Papa, Oma, Igor.

(Foto: Johnny Tauman)

Endelig er der også donkraften til minde om dengang, man fik kirken løftet i vatter.

Minikonfirmandernes bønnetræer

(Foto: Johnny Tauman) Karen Margrethe med Bønnetræet – 3.a Privatskolen Riberhus

I fem år har Karen Margrethe Kyster været lærer for minikonfirmandholdene – til sommer er det slut. – Jeg har været rigtig glad for, sammen med præsterne, at være en del af minikonfirmandundervisningen, som tilbydes 3. klasserne på byens skoler, siger Karen og tilføjer: – Bønnetræerne er resultatet af det enkelte barns oplevelse – og er efter en indledende samtale skabt ved, at børnene har siddet alene rundt om i kirkerummet på hver anden / tredje bænk.
Og det er nogle stærke budskaber, som børnene har valgt – se blot nogle eksempler på bønner fra 3b på Vittenbergskolen og 3a på Privatskolen Riberhus.:

  • Undskyld at jeg kom til at slå og da jeg blev sur, det er jeg ked af.
  • Hjælp mig til at blive god til håndbold.
  • Tak for at du har givet mig livet, og at du passer på min familie.
  • Øv at der ikke er fred på jorden.
  • Undskyld jeg har været urolig i dag.
  • Øv min hund er død
  • Undskyld at jeg har været skrap over for mine forældre

Minikonfirmandundervisningen har en deltagelse på omkring 85-90 % af eleverne på 3. årgang.
Alle klasserne besøges inden holdstart, her får eleverne en introduktion til hvad vi arbejder med i ugens løb. Det er i den sammenhæng vi får skabt interessen hos børnene, og lærerne på klasserne bakker velvilligt op.

Hver dag har en fast struktur, vi starter med en andagt, hvor vi synger 3 salmer, beder fadervor, og præsten lyser velsignelsen. Herefter får eleverne lidt at spise, og dagens emnearbejde begynder, f. Eks. Den Barmhjertige Samaritaner (hvor vi bl.a. besøger Jacob A. Riis museet) og Bøn.

Børnene kommer til Sct. Catharinæ Kirke umiddelbart efter undervisningen på skolerne – og møder undervejs en række emner, hvor fagfolk deltager. Således vil børnene både træffe en organist samt en bedemand. Når de er på besøg på kapellet på Tangevej, vil de også få mulighed for at spørge ind til døden samt mærke på en kiste.

(Foto: Johnny Tauman)

Minikonfirmand undervisningen foregår over en uge med 2½ time pr gang. – Fredagens program er noget længere, da vi slutter af med en forældregudstjeneste, med efterfølgende samvær, hvor vi får sagt farvel til hinanden, siger Karen Margrethe Kyster til RYK IND RIBE.

Fantastiske sprogblomster

(Foto / Collage: Johnny Tauman)

Kasserer i menighedsrådet Simon Vedstesen har skrevet en utrolig beskrivelse af en skøn kirke i KIRKE OG SOGN.
RYK IND RIBE har valgt at bringe et større uddrag af artiklen, som på bedste vis med unikke sprogblomster fremhæver glæden ved at kunne komme til gudstjeneste i Sct. Catharinæ Kirke.

– Vi er så privilegerede at bo i en by med ikke mindre end to skønne kirker. Domkirken er stor og pompøs, hvorimod Sct. Catharinæ udmærker sig ved sine hvide vægge og rene linjer. Selvom den ikke tåler sammenligning med Domkirken i udsmykning, så er det nu en gang ”min” kirke.

Søndagsgudstjenesten

Den almindelige søndagsgudstjeneste er også noget helt særligt. Når man ankommer til kirken, bliver man modtaget af den åbne dør, der leder ind i våbenhuset og videre frem til den venlige kirketjener, der tager imod med salmebog og svar på, hvad man måtte have af spørgsmål.
På bænkene sidder de andre kirkegængere, nogle med bøjet hoved, andre skuende mod loftet og bagerst den obligatoriske flok konfirmander, der fniser stilfærdigt, mens de kaster stjålne blikke rundt i kirkerummet.
Jeg har, ligesom de fleste, mine rutiner. Sætter mig og slukker telefonen.
Herefter kigger jeg salmenumrene igennem. Har præsten nu valgt nogle af de gode, og er der for lidt eller for meget Ingemann.
Så stilner klokkernes kimen af, og de simple bedeslag, der indvarsler gudstjenesten lyder.
Kort efter det sidste slag, stemmer orgelet i med et brus.
Jeg kommer altid til at tænke på, hvor heldige vi er Vores skønne kirke at have så fantastiske organister i vores kirke, alt imens jeg nyder deres virtuose leg på det kæmpe store instrument.
Så er der indgangsbøn og første salme.
Hver fugl synger med sit næb, mens nattens rust bankes af stemmen.
Højmessen forløber med sin velkendte vekslen mellem bøn, sang og læsninger.
Gudstjenesten rundes af, som den begynder, med orglets brusen.
Organisten har som altid gjort sig umage, og man skal være en hård sjæl for ikke at blive revet med.
Stadig med orglets sidste toner i ørene, ønsker jeg præsten og dem jeg kender ”god søndag”, inden jeg igen går ud igennem den store dør.
Hjem til huset, haven og hverdagens gøremål.
Let i sindet, tilgivet, men pålagt at leve mit liv bedste muligt i kærlighed til min næste.

(Foto: Johnny Tauman)

GOD SØNDAG!