Tekst Hasse Jørgensen, foto Myrthue, torsdag den 3. marts 2025
Når Skoletjenesten på Quedens Gård i løbet af få måneder skal flytte ud fra adressen Sortebrødregade 5, bliver skoletjenestetilbud i Ribe, men dog under et nyt navn og under nyt tag.
Museum Vest har som bekendt solgt ejendommen, og det betyder, at MYRTHUE har skullet finde nye lokaliteter at arbejde ud fra. Og det er sket, fortæller lederen Dorte Vind. Samtidig skifter formidlingstilbuddet skifter navn til Myrthue i Ribe.
– Når vi ikke skal være i Sortebrødregade, giver det ingen mening at hedde Skoletjenesten på Quedens Gård, og da den historieformidling vi byder på er en del af MYRTHUE, der har lokaliteter flere steder i kommunen, bl.a. Digehytten i Vester Vedsted, hedder det fremover MYRTHUE i Ribe.
En anden årsag til navneændringen er, at navnet skoletjeneste ikke dækkende for vores aktiviteter. Da vores tilbud til vuggestue- og børnehavebørn om Middelalderen, også flytter med til Det gamle Rådhus. Det havde tidligere sit startsted bag en lille indhegning ved Museet Ribes Vikinger på Odins Plads, hvorfra vi gik ud i byen.
– Vi fortsætter dermed vores historie- og kulturformidling i Danmarks ældste by. Vi er af den opfattelse, at alle kommunens børn bør en tur til Ribe for at opleve landets ældste by og lære om historien, siger Dorte Vind.
Tanken er, at MYRTHUE i Ribe skal have til huse på Det gamle Rådhus, som Museum Vest rømmer senest med årets udgang. Men allerede 1. juni skal MYRTHUE i Ribe være ude af ejendommen i Sortebrodergade. Fra 1. juni til årsskiftet får MYRTHUE i Ribe midlertidige lokaler i den gamle kantine på det, der tidligere var rådhus på Giørtz Plads.
– Så vi fortsætter vores arbejde i Ribe. Børnehavebørn og folkeskoleelever, som besøger MYRTHUE i Ribe, skal jo ikke opholde sig i lokalerne. De skal lige af med deres tasker, have tisset af og sådanne praktiske ting, inden de skal ud i byens gader og lære om historien og kulturhistorien, fortæller Dorte Vind.
Når MYRTHUE i Ribe rykker ind på Det gamle Rådhus, sker det med stor respekt for den gamle bygning.
– Her skal vi være sammen med de vielser, der foregår i Ribe, ligesom vægterne stadig skal have deres udstyr i bygningen og skal kunne mødes her. Der er måske nogle, der kan frygte, at børn i de gamle lokaler kan være hårde ved lokalerne, men vi skal nok passe godt på dem, lover Dorte Vind.
Den gamle skoletjeneste var meget synlig i Ribes gader, når man lavede læseteater og andre aktiviteter, og det samme vil MYRTHUE i Ribe også blive.
– Vi kunne nogle ting i Sortebrødregade, som vi ikke kan i Det gamle Rådhus. F.eks. kunne vi holde vaskedag, hvor børnene gik ned og hentede vand i åen med spande. Det kan vi ikke på Det gamle Rådhus, men så kan rådhuset noget andet, og vi arbejder nu på at finde på nye aktiviteter med udgangspunkt i rådhusets historie, fortæller Dorte Vind.
Fakta
Skoletjenesten på Quedens Gård var et samarbejde startet i fællesskab af Sydvestjyske Museer og MYRTHUE – Natur, Kultur og Læring/Esbjerg Kommune.
I Ribe koncentreredes undervisningen om renæssancen og 1800-tallet.
Skoletjenesten har i gennemsnit haft små 2000 børn på besøg årligt. Børnene kommer ud over fra Ribe også fra mange af kommunens andre folkeskoler og børnehaver, som på den måde lærer Ribes kultur og historie at kende.
MYRTHUE vil forsat være meget synlig i byens gader, når børnene laver læseteater, leger ”gamle lege” og andet iført historiske dragter.