Tekst Hasse Jørgensen, arkivfoto Ryk Ind Ribe, onsdag den 24. maj 2023

Det danske skateboardlandshold kommer i sommeren 2023 rundt til otte danske byer og skater med lokale entusiaster og andre interesserede. Landsholdet består af 16 atleter fra 16 til 48 år – både drenge og piger.

I de otte danske byer – her iblandt Ribe og Esbjerg – har alle interesserede mulighed for at møde landsholdet, skate sammen med dem og høre om deres oplevelser med landsholdet. Besøget i Ribe finder sted den 3. juni klokken 16.30.

For assisterende landstræner Thomas Kring bliver turen rundt i landet en fantastisk mulighed for at komme ud og fortælle, at nu har landet fået et landshold skateboarding. Det skete nemlig først i forbindelse med at skateboarding kom på OL-programmet i Tokyo i 2021.

Arbejdet med at få opbygget en landsholdsorganisation er i fuld gang, og det sportslige mål er OL i Paris i 2024 og LA i 2028. Atleterne har været til flere kvalifikationsturneringer i bl.a. Rom og Dubai, men det er første gang, at landsholdet kommer rundt til danske byer.

Ifølge Thomas Kring handler det både om at vise landsholdet frem, men endnu mere om at landsholdet kan skate sammen med lokale og at de måske kan være med til at få flere unge til at bevæge sig, finde sociale grupper eller afprøve grænser.

– På landsholdet er der både drenge- og pigeskatere, og vi er meget opmærksomme på at have så stor kontakt til gaden og de lokale skatemiljøer som muligt. Mange i skatemiljøet har ikke kunne finde sig tilpas i traditionelle idrætstilbud: faste tider, etablerede regler eller krav til dyrt udstyr har fået dem til at holde sig væk, siger Thomas Kring.

– Det skal ikke forstås sådan, at man vælger skateboarding, fordi man ikke kan de andre sportsgrene. Det handler mere om, at når man først har prøvet at skate, gider man ikke lave noget andet, tilføjer han med et grin.

Sidemandsoplæring og DIY

Når landsholdet besøger de forskellige byer, vil fokus være på skateboarding, men det sociale vil også fylde meget. Der bliver mulighed for at vise tricks, optage film med landsholdet, drikke en vand eller bare sludre, siger tour-ansvarlig Søren Lindgreen.

Thomas Kring tilføjer: – Skateboarding har altid dyrket en ret unik form for uformel sidemandsoplæring – alle kan stå sammen og lære af hinanden uanset køn, indkomst og alder. Og det ser vi tydeligt på landsholdet – her kommer folk med mange forskellige baggrunde. Det normale hos os er en blandet pose bolsjer.

– Skateboarding handler om mere end at lave tricks på et skateboard. Det er en kultur og et mindset.

Gør-det-selv-tankegangen er stærk i skatermiljøet: Vi har altid bygget tingene selv, lavet vores egne arrangementer, optaget film og åbnet egne butikker. Vi gør det i fællesskaber, og jeg tror, at den tankegang kun er blevet vigtigere at lære i en tid, hvor flere og flere blot forbruger fremfor at skabe egne ting. Det handler om at turde og prøve. Både på rampen og i livet. Når man falder, så rejser man sig op med hjælp fra de andre, og hopper op på brættet igen.”

Danmark skal blive endnu bedre skaterland

Ifølge Thomas Kring så fokuserer landsholdet i sagens natur på eliten. Landsholdsorganisationen arbejder for at skabe et elitemiljø i Danmark, og for at Danmark klarer sig godt i de internationale konkurrencer.

– Men vi er enormt fokuseret på, aldrig at glemme hvorfra vi kommer. Skateboarding er gadens sport, og fungerer som sådan glimrende uden et landshold. Men vi har alle brug for inspiration og motivation, og her kan landsholdet helt klart spille med. Vi vil gerne være med til at gøre økosystemet for skateboarding endnu stærkere i Danmark.

Mange danske byer har stærke og velfungerende skateboardmiljøer. Hvor meget de er formelt organiseret og hvor stor en rolle kommunen spiller, afhænger af postnummer. Landsholdet vil på dette års Danmarkstour samle erfaringer fra de forskellige kommuner, og bruge dem til at kunne hjælpe entusiaster, foreninger og kommuner på vej til at skabe endnu bedre forhold for skateboarding.

En by som Esbjerg er, ifølge Søren Lindgreen, et super eksempel på, hvordan hårdt arbejde fra de lokale ildsjæle kan være med til at skabe stærke samarbejde mellem skatere, kommunen og private fonde. – GAME Streetmekka Esbjerg skaterpark rammer noget helt rigtigt i deres blanding af fede skaterforhold og et stort socialt bankende hjerte – alle byer burde have sådan et sted. Og så glæder vi os også til at prøve at skate i den nye park i Ribe – det vil være første gang for mange af holdets atleter, siger han.

Elitepræstationer kræver dedikation og fysisk træning

For mange vil skateboarding og skatere mest blive forbundet med noget rebelsk og festfokuseret. For landsholdet fylder den del ikke så meget. Her er i stedet fokus på kost og på træning af både tricks, kroppen og det mentale. Sammen med landsholdets fysiske træner Peter Willén, arbejder Thomas Kring meget med konkrete trænings- og kostplaner.

– Noget vi også vil fortælle på vores Danmarkstour er, at man ikke kan tage til internationale konkurrencer uden at være helt skarp på kost og motion. Man kan ikke komme lige efter en fest, og tro, man kan vinde over skaterne fra USA, Japan eller Brasilien. På landsholdet har vi en fysisk træner som planlægger træningsforløb og kostplaner. Det er hårdt – både fysisk og mentalt – at stille op i store konkurrencer. Derfor er seriøs træning altafgørende. Det vil vi også gerne fortælle mere om, når vi kommer rundt i landet, siger Thomas Kring.