Tekst og foto Hasse Jørgensen, lørdag den 5. oktober 2024
– Jo, det bliver da vemodigt, men: Herrens venner nogensinde mødes skal for sidste gang.
Med dette citat sætter Hans Bitch Larsen ord på følelserne omkring afskeden med menighedsrådet i Sct. Catharinæ Sogn, hvor Hans Bitsch Larsen gennem 12 års medlemskab har ydet en stor indsats men ikke genopstiller til det igangværende valg.
Og citatet henviser jo til, at selv om han træder ud af menighedsrådet ved kirkeårets begyndelse den 1. søndag i advent, kapper han ikke forbindelsen til kirken og dens menighed. De vil bl.a. fortsat mødes i kirken.
Om han har nogle gener, der peger i retning af arbejdet i menighedsrådet, og om det var derfor, han kom i rådet, får stå hen i det uvisse. Både hans far og farfar var præster.
– Det besluttede jeg mig for, at det skulle jeg ikke være. Det er et arbejde, hvor man er på hele tiden. Jeg blev til gengæld spurgt, om jeg ikke ville i menighedsrådet, men det sagde jeg i første omgang nej til, for jeg havde ikke tid for mit arbejde. Fire år senere, altså nu for 12 år siden, blev jeg spurgt igen. Da var jeg holdt op med arbejdet, og jeg synes ikke, jeg kunne være bekendt at sige nej, og arbejdet i menighedsrådet interesserede mig også. Så sådan blev det, fortæller Hans Bitch Larsen i familiens hyggelige hjem i Ribe på en solbeskinnet eftermiddag.
– Har det været travle år?
– Det synes jeg. Vi har da bl.a. ansat nogle præster, og jeg har været til en del prøveprædikener, men det meste af tiden er gået med arbejdet med kirkegårdene.
Den nye og den gamle kirkegård i Ribe ledes af en bestyrelse, der er udpeget af Sct. Catharinæ Sogns menighedsråd og domsognets menighedsråd med et lige antal medlemmer fra de to sogne. Formandsposten og posten som kirkegårdsværge går på skift, og Hans Bitsch Larsen har været formand en gang og kirkegårdsværge to gange.
– Det at være kirkegårdsværge betyder, at vedkommende skal underskrive alle bilag, lyder det i Hans Bitsch Larsens forenklede version.
– Der er jo sket store ændringer på kirkegårdene de senere år?
– Det skyldes store ændringer i begravelsestraditionerne. Før var der mange kistebegravelser, og nu er der langt flere bisættelser. Det betyder, at der er mindre behov for jord til gravpladserne.
– Biskoppen har en gang sagt, at Danmark har en kirkegårdskapacitet, der passer til en befolkning på 56 millioner mennesker, og jeg tror, det passer.
– Kirkegårdene ændrer sig jo mere hen i retning af parker?
– Vi prøver at tilnærme os noget parklignende, og det arbejde har været i gang siden kirkegårdslederen Hanne Gerken tiltrådte for vel omkring 13 år siden.
– Det går ud på, at kirkegårdene i højere grad skal ligne et anlæg, som man besøger og dermed er opmærksom på de arealer, man ikke benytter. Vi prøver at samle tingene i højere grad, så de ikke grinder til hinanden, forklarer Hans Bitsch Larsen.
Han fortæller også, at der skulle laves nye planer for både den nye og den gamle kirkegård.
– Det gik forholdsvist let med den nye, men vejen for planen for den gamle kirkegård var mere knoldet. Vi fik forkastet det første forslag af biskoppen, og det var måske rigtigt nok, men måden det blev gjort på, var ikke pæn, siger Hans Bitsch Larsen uden at uddybe det nærmere.
– Men vi fik via biskoppen kontakt til en fantastisk dygtig kirkegårdsarkitekt, Charlotte Skibsted, og vi fik udvirket, at planen inklusive indgangsparti kom på plads. Jeg er meget glad for, at jeg nåede at være med til den del af arbejdet. Jeg er glad for, at det lige som slutter her for mig.
Den næste store opgave er at indrette det gamle kapel på den gamle kirkegård til noget brugeligt.
– Havde jeg været ti år yngre, var jeg blevet i menighedsrådet, til det arbejde var færdigt, lyder det fra Hans Bitsch Larsen.
Ifølge ham handler det i første omgang at få bygningen renoveret og indrettet med både varme og toiletter. Det søges der nu penge til ved fonde.
– Hvad skal det bruges til?
– Mange familier vil gerne have et sted, hvor de kan samles efter en urnenedsættelse for lige at snakke tingene igennem. Det er et meget smukt lokale, og man kunne også forestille sig, at der blev holdt eksempelvis kammerkoncerter og udstillinger her, ligesom der kan være mange andre anvendelsesmuligheder.
– Og hvad skal den tid, du har brugt på menighedsrådet, nu bruges til?
– Jeg vil gerne have sat lidt mere skik på haven, lyder svaret.