Tekst og foto Hasse Jørgensen, mandag den 15. april 2024

– Vi kender slet ikke noget til pigebander. Vi er meget uskyldige!

Udsagnet kommer som med en stemme og et stort grin fra de seks seje piger, der er samlet omkring bordet i Drakomirs lokale på Rosenalle, hvor en stor familiepizza netop er sat til livs.

At snakken falder på pigebander, hænger sammen med, at fem af de seks piger er i fuld gang med at indøve dramaet ”Til sidste fjer – pigebanden” skrevet af Jesper Wamsler. Den sjette pige i selskabet er instruktørassistent og hjælper Helle Hauger, der står for instruktionen.

”Til sidste fjer – pigebanden” er et dybt alvorligt stykke, der berører et par af tidens store dilemmaer nemlig banderelationer og pillemisbrug.

Dramaet er egentligt skrevet som en dialog mellem to piger, der i stykket illuderer forskellige veninder, men Thomas Hauger har fået lov af forfatteren til at bearbejde stykket, så det nu er fem piger, der er i dialog med hinanden om de glæder men også meget alvorlige udfordringer, pigerne i deres unge alder kommer ud for gennem banderelationer og misbrug.

– Oprindeligt var hovedpersonen stiknarkoman, men vi har valgt at ændre det til pillemisbruger, for i dag er det store problem jo opioider, der er en fællesbetegnelse for flere medicinske produkter, der i ukendtes hænder er livsfarligt, fortæller Helle Hauger, der samtidigt siger, at stykket henvender sig stærkt til unge fra 13 år og opefter samt deres forældre, fordi det giver anledning til megen diskussion om ungdom, bander og misbrug.

Umiddelbart kan man synes, at det er en meget stor opgave at gå i gang med for fem unge piger, der aldersmæssigt spænder mellem 16 og 18 år.

Men pigerne er ”vokset” op i Drakomir, hvor de har spillet børneteater, så de ved, hvad det er at optræde, og de kender teaterets sprog, som Helle Hauger udtrykker det.

– Da koronaen kom, skulle nogle af dem være med i en forestilling, og de var i gang med at indøve den. Men så kom koronaen, og flere af lektionerne kørte over nettet. Da koronaen var overstået, blev stykket gennemført, Senere forsvandt otte ud af ti i gruppen, fordi de tog på efterskole, men jeg fik dem samlet igen efter sommerferien, da de kom hjem, og de er nu Drakomirs ungdomsgruppe, fortæller Helle Hauger.

Og når man taler med de unge, er der ingen tvivl om, at de kan lide at spille teater, og at de alle er dybt grebet af de problemer, der bringes frem i ”Til sidste fjer – pigebanden”

Som de i fællesskab giver udtryk for, er det virkelig udfordrende at arbejde med. Det er meget fedt og sjovt. Det er dejligt, at der vendes så mange emner, og det er lidt forskelligt, hvad folk opfatter og hvordan. Det kommer an på, hvilke personer man er, er pigerne enige om.

Som Juliane siger: – Det er alvorligt, men det var ikke noget, jeg ikke vidste og havde tænkt over. Jeg har hørte podcasten Piller fra helvede med Signe Ugelvig, der handler om pillemisbrug hvor hun besøger sin hjemby Ribe og møder fem af de unge, der har et misbrug.

Mathilde: – Det handler meget om venskab, og det opdagede vi, da vi begyndte at arbejde med det. Det handler meget om at holde sammen. At bo de samme steder og have de samme oplevelser. Det sted, som pigerne i stykket har fundet, er det aller vigtigste, og de gør alt for at bevare det.

Men hvorfor spiller de unge teater:

Alvilde: – Jeg har altid kunnet lide at spille teater. Min mor gør det også via sit arbejde på Vikingecenteret, og min far er også lidt af en teaterdreng. Så da vi flyttede til Ribe, måtte jeg jo finde et sted, hvor jeg kunne gøre det.

Juliane: – Alle de store og seje gik til teater, så det skulle jeg da også.

Esther: – Jeg har altid godt kunnet lide at klæde mig ud. Jeg bor nabo til Alvilde og så et stykke. Og så kom jeg med.

Pigerne har arbejdet på stykket siden september, og der er stadig nogle ender, der skal bindes sammen. Men alle er enige om, at de er klare til premieren, der holdes onsdag den 8. maj, hvorefter stykket spilles den 9., 10. og 11. maj alle aftener med start klokken 19.30.

Billetter kan reserveres via sms på tlf. 28113704.

De fem skuespillere er Alvilde Vesterager Jensen, Esther Grymer, Matilde Byskou, Juliane Termansen og Emmely Winckler. Instruktør Helle Hauger og assistent Ida Gade Jacobsen. Plakat, lyd og lys Thomas Hauger.