Tekst Hasse Jørgensen, kort Naturstyrelsen, tirsdag den 18. juni 2024
Det store projekt med lavbundsjord på et stort areal øst og syd for Ribe kom tirsdag aften et godt skridt videre på vejen mod en realisering.
På et lodsejermøde blev starten til et lodsejerudvalg lagt. Seks lodsejere meldte sig til udvalget, og Naturstyrelsen Vadehavet, der står bag projektet, vil nu prøve at finde yderligere medlemmer til udvalget, der ud over lodsejerne består af fagpersoner på området omkring jordfordeling og værdiansættelse af jord.
Omkring 150 lodsejere deltog i mødet, og selv om Naturstyrelsen Vadehavet havde bedt om tilkendegivelse af, hvorvidt lodsejerne ville møde op, var det nødvendigt at sætte flere borde og stole op i Multisalen i Ribe Fritidscenter, hvor mødet blev holdt.
Fra arrangørernes side blev det gentagne gange understreget, at for lodsejerne er det frivilligt, om man vil være med.
Lavbundsprojektet handler i al sin enkelthed om at oversvømmede lavtliggende jorder, der kan indeholde humus. Ved at holde disse arealer fugtige, kan man binde CO2 i jorden, så den ikke slipper ud i atmosfæren og er med til at skade klimaudviklingen.
Hvor meget CO2, der findes i humusholdig jord, er meget forskellig fra sted til sted, men projektchef Asger Thode Kristensen, Naturstyrelsen, fortalte, at der sagtens kan være mellem 10 ig 23 tons per hektar jord, og det er meget.
Vicedirektør i Esbjerg Kommune, Peer Rexen, gennemgik kommunens arrangement i projektet, der netop skyldes ønsket om at løse problemerne med de store vandmængder, som kommer til Ribe-området helt fra det østlige Jylland.
Arrangørernes repræsentanter gennemgik betingelserne for at etablere lavbundsarealer, og det var stort set de samme oplysninger, som var udsendt med invitationen til mødet.
I den efterfølgende spørgerunde blandt mødedeltagerne, kom man langt omkring. Der blev bl.a. spurgt til grødeskæringen i Østeråen, hvordan lodsejere, der i forvejen er plaget af vand og oversvømmelser, skal forholde sig, hvis vandspejlet omkring ejendommen hæves og hvad sker der, hvis de omkringliggende jorder, der ikke er omfattet af projektet, bliver berørt.
Det blev gjort klart, at hvis en ejendom i forvejen er truet af oversvømmelse, kan de komme på tale at sikre den evt. ved bygning af et dige. Og det blev også gjort klart, at hvis arealer, der ikke er med i projektet bliver berørt, vil projektet blive lavet om, så det ikke bliver tilfældet.
Som Asger Thode Kristensen sagde: – Vi går med livrem og seler.
Projektet fortsættes nu, og det meste af 2025 vil gå med forberedelser og de eventuelle undersøgelser, der skal vise hvor det eventuelt kan betale sig at gennemføre et lavbundsprojekt.