Tekst Hasse Jørgensen, foto privat, torsdag den 21. december 2023

Fra at være et enkeltmandsfirma har Sdr. Farup Maskinstation og Entreprenør udviklet sig til en særdeles alsidig virksomhed med i dag 15 ansatte og to indehavere.

Til foråret er det 50 år siden, at Kjeld Andreasen startede sit eget firma udelukkende som maskinstation, men siden er der kommet et generationsskifte og en stor udvikling til, så virksomheden i dag beskæftiger sig alle former for maskinstationsarbejde, entreprenørarbejde, kloak arbejde og driften af 1200 hektar jord.

Jubilæet fejres den 19. januar, og det er egentligt lidt snyd.

– Egentlig er jubilæet den 1. april, men det er lige midt i forårstravlheden, og da kan vi ikke ligge stille for at fejre et jubilæum. Det duer simpelthen ikke, siger Søren Andreasen, der har den største aktieandel i firmaet, som han overtog efter faderen. Generationsskiftet startede i 2005 og var afsluttet i 2008. I 2018 blev Brian Johansen medejer af firmaet, så han i dag står for entreprenørdelen, mens Sørens primære område er maskinstationen.

Oprindeligt startede firmaet i den nu nedrevne Krogården og er siden flyttet til den eksisterende adresse på Sdr. Farupvej.

Ud over at lave alt det arbejde, som hører en maskinstation til, og alt det arbejde, der udføres af entreprenører og kloakmestre, driver firmaet som nævnt også 1200 hektar jord, der dels er lejet og dels er ejet af firmaet.

Hvorfor det?

– Det skyldes nok min egen interesse for landbruget, men det giver også nogle fordele. Dels kan vi producere noget grovfoder, som vi kan afsætte, og dels kan vi tage noget gylle fra nogle af vores kunder, som ikke har jord nok. De kunder, der bruger os, vil vi også gerne hjælpe, forklarer Søren Andreasen.

Men I er vel nødt til at vente med jeres egen jord til, kundernes er passet?

– Helt sikkert. Vi er de sidste, der får kørt gylle ud, og vi er de sidste, der får sået og høstet. Sådan er det, og sådan skal det være.

Hvor langt kommer i rundt?

– Vi er et lokalt firma, der arbejder meget her i området. Esbjerg, Ribe-området, omkring Vejen og sådan. Vi skærer rigtig meget grøde, vi graver mange grøfter op og har netop været på Mandø, og vi arbejder meget for arkæologerne ved Sydvestjysk Museum. Her skraber vi det øverste jordlag af, som kræver en gravemaskine, mens arkæologerne så sørger for den egentlige udgravning. Det har de syv års uddannelse i, så det lader vi dem om. Vi laver til gengæld sokler, belægningsarbejde og meget mere. Vi laver alt i jordhøjde og nedefter.

Søren Andreasen fortæller videre, at fordelen ved at have maskinstation og entreprenørafdeling ved siden af hinanden er, at man kan udnytte både ansatte og maskinpark fuldstændigt.

– Vi har nogle, der kun arbejder på maskinstationen og andre kun i entreprenørafdelingen, men vi kan også låne både mandskab og materiel hos hinanden, så vi kan få tingene til at gå op i en højere enhed. Det, at vi er to mænd stort set i hver sin afdeling, fungerer rigtig godt, fortæller Søren Andreasen med henvisning til ejerskabet.