Tekst & Foto: Johnny Tauman     Foto: Privat

26. november har Sct. Peder, som er en del af Esbjerg Kommunes tilbud, ti års fødselsdag, hvilket fejres med kaffe & kage – og et helt særligt tilbud…

Sct. Peder startede oprindeligt som et flagskib for hele kommunen – som salgssted for de øvrige værksteder i Beskæftigelsen i Esbjerg Kommune – primært for voksne mennesker med fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse.

Prestige at blive ansat

Der var en stor faglig stolthed forbundet med at være ”handelscentralen” – og der var prestige i at komme på Sct. Peder. Man skulle som borger (de kalder dem ”medarbejdere”) ansøge om at blive ansat på Sct. Peder, hvorefter man blev udstyret med de flotteste pink skjorter med deres sorte logo, som medarbejderne i øvrigt selv har designet. Sct. Peder skulle være så tæt på det ordinære arbejdsmarked som muligt – og det skal de i øvrigt stadigvæk. Kerneopgaven er at få medarbejderne, som alle har fået tilkendt deres førtidspension, så tæt på det ordinære arbejdsmarked som muligt.

Hører under JobAktiv

Oprindeligt var Sct. Peder organiseret under Beskæftigelsen, senere som socialøkonomisk virksomhed – og i dag hører Sct. Peder under CSV & BESKÆFTIGELSE, som er organiseret ind i Jobcenter, JobAktiv. 

Tiderne skifter, men vi har stadig brug for vores medarbejdere – de gør en forskel!, fortæller Pædagogisk Leder Lise Møller Rasmussen.

– Empowerment-tankegangen var udgangspunktet – og er det stadig. Vi tror på, at jo mere, vi involverer medarbejderne i de forskellige arbejdsprocesser – jo stærkere står de som mennesker og som medarbejdere i den øvrige beskæftigelse. Når vores dygtige ansatte viser medarbejderne, at vi tror på dem – så vokser de! Vi tager udgangspunkt i den enkelte medarbejder, da vi tror på, at retfærdighed er at behandle forskellige mennesker – forskelligt, tilføjer Lise Møller Rasmussen.

Medarbejdere i Sct. Peder (Privatfoto)

Fik erhvervsprisen

Tilbage i 2013 fik Sct. Peder erhvervsprisen for at være Esbjerg Kommunes mest rummelige arbejdsplads, og det er de fortsat vældig stolte af. De værner om mangfoldigheden – og de har ikke ondt at de mennesker, de arbejder med.

Fire tyske kvinder hyggede sig i caféen (arkivfoto)

– Vi pakker ingen mennesker ind. Vi hjælper og støtter, så vores medarbejdere kan vokse – og lære at begå sig, og vi går målrettet efter succesoplevelser, da vi tror på, at vi i mødet med vores medarbejdere kommer længst ved at se på muligheder fremfor begrænsninger. Vi spotter udviklingspotentialerne i stedet for at kigge på fejl og mangler”,   udtaler Lise Møller Rasmussen.

Stolte, når medarbejderne vokser

– Vi bliver så stolte, når medarbejderne vokser – det sker, når medarbejderne kan det, de ikke troede, de kunne, når medarbejderne sælger de flotte ting, som de selv har produceret, og når de tør springe ud i nye opgaver, supplerer Socialfaglig medarbejder Else Sørensen, som i øvrigt var med til at starte Sct. Peder op i tidernes morgen.

Sct. Peder Café beliggende i Sct. Pedersgade ligger overraskende på 3. pladsen

Tidligere havde man på Sct. Peder fx smykkekurser, hvor andre ansatte i Beskæftigelsen kom forbi – i dag har de på Sct. Peder muligheden for at tilbyde kompenserende voksenspecialundervisningskurser fx danskundervisning for medarbejdere med læsevanskeligheder, herudover har Sct. Peder deres egen Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU), hvorfor Sct. Peder i dag er blevet endnu mere mangfoldig.

– Hvis du kommer som kunde på Sct. Peder vil du opleve medarbejdere og STU-elever side om side i færd med at løse vigtige arbejdsopgaver – alt sammen medvirkende til, at vi stadig kan være stolte af vores allesammens Sct. Peder, afslutter Lise Møller Rasmussen.