Tekst Hasse Jørgensen, foto Johnny Tauman, lørdag 10. nov.

Når skulpturen af Dronning Dagmar på Slotsbanken fra den 25. november bliver badet i orange lys, bliver det formanden for byrådets plan- og miljøudvalg, Karen Sandrini, Ribe, (S) der skal holde den tale, der officielt markerer lyssætningen.

Skulpturen vil som tidligere omtalt i Rykindribe stå i et orange lys fra den 25. november til den 10. december, og årsagen er en markering af afskaffelsen af vold mod kvinder.

Globalt gøres med de såkaldte orange dage i perioden fra den 25. november til den 10. december, og netop derfor har Soroptimisterne i Ribe fået tilladelse til at sætte et orange lys på Dronning Dagmar.

Muligheden er skabt gennem et godt og konstruktivt samarbejde med kommunen og herunder ikke mindst teknisk forvaltning, ligesom byrådsmedlem Preben Rudiengaard har været behjælpelig med at få planen godkendt.

FN har udnævnt den 25. november til at være international dag for afskaffelse af vold mod kvinder, og den 10. december fylder FN’s menneskerettighedserklæring 70 år. Derfor er der grund til at bruge alle de mellemliggende dage til markeringen.

Rundt om vil der blive sat orange lys på specielle objekter og bygninger så som Den Lille Havfrue, Niagara Falls i USA, EU-bygningen i Bruxelles, oldtidsbyen Petra og Kristusstatuen i Rio de Janeiro.

Og hvad vil være mere passende end så også at sætte lys på Dronning Dagmar på slotsbanken i Ribe, hvor hun står i al sin ensomhed og skuer ind mod byen.

Det er Soroptimisterne i Ribe, der står bag projektet, og medlem May Lise Hegrand fik ideen, og det er lykkedes ikke alene at få kommunen med, så teknisk forvaltning ordner alt det praktiske, men kommunen betaler også udgifterne. Bestyrelsen for den selvejende institution Ribe Slotbanke har givet sin tilladelse.

Klubben i Ribe er en del af Soroptimisterne International, der er et stærkt netværk af aktive kvinder, der fremmer kvinders vilkår over hele verdenen. Det gælder indenfor sundhed, uddannelse og økonomisk uafhængighed. Organisationen bidrager til uddannelse af piger og sætte kvinder i stand til at påtage sig ledelse, bekæmper vold mod kvinder og piger og giver kvinder en stemme ved at gøre indflydelse gældende på alle samfundsområder.

I Danmark er der 58 klubber spredt over hele landet, og i Ribe mødes medlemmerne hver anden onsdag i måneden til samvær, foredrag og virksomhedsbesøg. Samtidig arbejder klubberne med aktiviteter, der understøtter lokale men også nationale og internationale projekter.