Tekst: René Jørgensen og Johnny Tauman        Dronefoto: Ove Detlevsen
7. oktober 2019

Hvad vil Esbjerg Kommune? Og hvad vil Esbjerg Byråd?
Alt skal vel ikke blot handle om ESBJERG, Bramming og RIBE?
Der bor også borgere ude på landet – og i stationsbyerne.
Så derfor: Er det Esbjerg Kommunes vision at lukke stationsbyerne ned og kvæle landsbyerne? Eller hvad?
Vil Esbjerg Kommune tiltrække nye borgere – eller handler det i grunden om at satse på pendlere, som smider skattekronerne i nabokommunerne. Og så belaster de jo heller ikke serviceniveauerne i dagtilbud, skoler, fritid og øvrige serviceområder.

Hvorfor altid de samme steder?

Nu snakker Esbjerg Kommune igen om at spare millioner af kroner – og igen er det de samme områder, som skal stå for tur.
Måske skulle den kommunale topledelse se sig selv i spejlet – og spørge: hvorfor kommer vi altid med de samme sparekrav – og hvorfor kører vi nu på en gentagelse med en grønthøsterbesparelse på områder, som allerede er blevet udsultet gennem årelange besparelser.

En devaluering af dagtilbud

Der foreslås en ændring af normeringen i daginstitutionerne til en 50/50 – så antallet af pædagogisk personale falder fra 60 procent til 50 procent.
Er det attraktivt for børnefamilier, som tænker på at flytte til Esbjerg Kommune?
Og skal de tilbageværende 50 % løse de samme opgaver, som i dag, for så bliver det et mareridt at være pædagog. Pædagog timerne vil gå fra børnene, da dokumentationskravene er de samme, så en 50 – 50 stresser bare de uddannede pædagoger mere.

Flyt fagfolkene ud i kommunen

Måske skal vi have helt ny ledelse, som tør tage tyren ved hornene og erkende:
Vi har taget fejl – fejl ved at sende millioner af kroner ud af vinduet ved lange studieture, som stort set ikke har haft noget effekt.
Hvorfor er man blevet ved med at udbygge Pædagogisk Center med større og større udgifter, når lærere og pædagoger samtidigt hat fået dårligere og dårligere vilkår at fungere under i praksisfeltet. Hvorfor flytter man ikke fagpersonerne ud på skolerne, så de kan være tæt på dagligdagen frem for en mastodont i Esbjerg – og samtidig bruger værdifuld tid på landevejene?

Giv ledelsen tilbage til de pædagogiske ledere

Trivsel og vækst skabes ikke kun med penge, så derfor fjern de trælse skolenavne – luk områdeledelsen ned og lad de pædagogiske ledere få nærheden og trygheden til at blomstre. Hvor har besparelsen været siden skolerne kom under fælles paraplyer – og hvor mange skoler har været i vækst? Hvor mange ledere er kørt ned? Og hvordan har lærerne det? De er pressede. Og nu står skolerne over for yderligere krav om besparelser med klassesammenlægninger. Var det det man lærte på studieturene?

Skal skolebørnene betale prisen?

Måske skal der kun være én folkeskole i Ribe og Bramming – men kan det gøres gratis? Og hvilke forhold skal børnene gå i skole under? Og hvis Vittenbergskolen inden for kort tid skal lukkes, så hvorfor ikke have tilbudt bygningen til gymnasiet. Ved en overbygningsskole på SeminarieHuset, bliver der ledige lokaler på Ansgarskolen – lokaler som måske kan rumme Vittenbergskolens yngste klasser. Men hvad lovede man, da Ø. Vedsted Skole blev lukket? Og hvad med Gredstedbro Skole – skal den være halvtom?

Når et nyt tilbud opstår – så skal der altid en million ombygning til. Men hvad med de tomme lokaler, som opstår alle de andre steder? Og kommunekassen er tom.

6. største kommune – er det godt nok?

Vi var glade for at være borgere i Danmarks femte største by – men hvor er kampen for at komme tilbage på sporet. Som kommune er vi nu kun den sjette største, er der en grund til det? Har Esbjerg et image som trækker ny borgere til? Og hvem og hvad skal der til at skabe befolkningstilvækst?

Er der overflødige opgaver?

Ved kommunalreformen var der job til alle fra Esbjerg, Bramming og Ribe. Nu er det 12 år siden – og er der mon lavet en analyse over, hvor mange identiske job / arbejdsopgaver, der reelt løses af flere på samme tid i administrationen – og er der opgaver der er blevet overflødige?

Ikke godt nok

Vel skal der være en smurt maskine bag en stor kommune – men når ledelsen ikke kan få fyrbøderne til at skabe fart og vækst – så er det bare ikke godt nok.