Tekst & Foto: Johnny Tauman
2. maj 2020

Konrad Hansen, der bor ved rundkørslen – Obbekærvej 7A – undrer sig over, at der skal gå så lang tid, inden ramperne til cyklister og gående bliver lavet. Han siger til RYK IND RIBE, at han har oplevet flere uheld: – Cyklister er blevet overrasket over den stejle kant og er væltet, kørestolsbrugere med hjælpemotor har ikke plads og kraft til at komme op etc. Det har resulteret i nogle farlige situationer. Men nogle cyklister vover også selv pelsen og krydser henover rundkørslen på kørebanen.

Nogle cyklister skyder farlig genvej over brostensbelægningen

Behov for ændring kan ikke vurderes endnu

Forelagt disse udfordringer siger landskabsarkitekt Karen Margrethe Bak: – Opkørslerne/ramperne er ved nogle af krydsningerne stejlere end ved andre, men indtil der er kommet slidlag på vejdelen, kan vi ikke endeligt vurdere, om der skal ændres noget på nogle af dem.

Skiltning nedsætter hastigheden

Og som beskrevet i fredagens artikel, kan Teknik & Miljø ikke sætte nogen dato på asfaltudbedringen. Slidlagsarbejder er følsomme for vejrliget, som jo er blevet lidt mere ustabilt for tiden. Der vil indtil da – som RYK IND RIBE foreslog – blive sat skilte om ujævn vej op ved tilkørslerne.

Hegn med forskellige profiler

Alle, som har bevæget sig i området, har sikkert lagt mærke til, at de fire beboere har fået sat hegn op. Men hvad du måske ikke kan se, så har Obbekærvej 3, 22 og 24 en type profil, mens Konrads hegn har en anden. – Det skyldes, at Esbjerg Kommune har betalt og opsat hegnet ved de tre andre, fortæller Konrad Hansen, der selv investerede i og opsatte hegnet i december måned. Pris: 33.000 kr, men så bliver støjen også dæmpet – og lyskegler holdt bort fra stuen.

Konrad Hansen har selv monteret sit plankeværk – fik erstatning på 3.000 kr mere end materialeprisen.

Konrad havde forventet, at erstatningsbeløbet på 36.000 kr ville være udbetalt hurtigt – men det skete først i denne uge. – Det synes jeg er for dårligt, mener Konrad Hansen, som har fungeret som kommunens kassekredit i mange måneder.

Erstatning betales, når arbejdet er afsluttet

Hertil fortæller landskabsarkitekt Karen Margrethe Bak: – Når man får erstatninger ifb. anlægsprojekter, får man erstatning for dét, der direkte berøres af et anlægsprojekt.
For eksempel ved, at arealet fremover indgår i det nye anlæg, eller fordi der er brug for arealet til at gennemføre et anlægsarbejde.
Der er faste takster for de forskellige elementer, som man får erstatning for.
Erstatningerne udbetales først, når anlægsarbejderne er helt afsluttede, og den endelige arealoverførsel er gjort op.
Endelig slår hun fast: – Det står også i de aftaler, vi har med grundejerne.

Bopæl i / ved rundkørsel

Kunne du mon tænke dig at bo ved eller nærmere i en rundkørsel, så er muligheden til stede, idet Konrad Hansen har sat sit hus til salg. Huset – Obbekærvej 7A – er opført i 1880 og med en bevaringsværdi på 6 – 166 m2.

Det lille ledvogterhus Obbekærvej 3 er under større renovering – det stammer fra 1877 og har også bevaringsværdi 6 – 76 m2.

Der venter beboerne i Obbekærvej 3 en stor opgave med at etablere have /udeareal bag det lange hegn

Obbekærvej 22 (nærmest jernbanen) er på 118 m2.

Huset fik tidligt monteret støjværn – huset er under ombygning (arkivfoto)

Obbekærvej 24 – opført i 1952 er på 106 m2.

Morgenkaffen eller måske eftermiddagsteen kan nydes på terrassen, som ligger lige bag støjvæggen – tæt på trafikken. Der er biler i den trafikerede rundkørsel i mange af døgnets timer.