Månedens kunstværk: Martinus Rørbye, Et brændende skib. Scene fra Procida, 1835. Ribe Kunstmuseum
Tekst og foto Ribe Kunstmuseum, fredag den 15. maj 2020
Det ser dramatisk ud med det brændende skib i havnen på den lille ø Procida ud for Napoli, men ligesom danskerne kunne italienerne finde på at brænde bål Skt. Hans-aften. Det oplevede Rørbye i juni 1835, og han skrev i sin dagbog: ”Jeg spadserede omkring i alle Kroge i Byen, og morede mig herligt paa Torvet, hvor man opbrændte en gammel Baad i Regard af St: Giovani Festen i Morgen.” Allerede dagen efter var Rørbye i gang med at male aftenens indtryk.
Ikke blot en fest
Den stemningsfulde scene med den brændende båd var perfekt stof for en romantisk anlagt maler som Rørbye, der med det motiv fik anledning til at male silhuetvirkninger og flammernes genskin og gnister i røgen. Han har højnet dramaet med tilføjelsen af fuldmånen, selvom månen i de dage var stærkt aftagende. Samtidig er der en lille fortælling med de troende, der knæler for krucifikset i det religiøse optog, der minder os om, at Skt. Hans ikke bare var en fest men også en helgenfejring.
Rejste til Procida for at undgå turister
Rørbye var på Procida for at slippe væk fra de mange turister i Rom og Napoli. Det europæiske borgerskab fik mulighed og interesse for at rejse i disse år, og der var især mange engelske turister i Italien. Rørbye opholdt sig på øen midt i sommerheden og da han rejste tilbage til fastlandet den 3. juli bemærkede han ”naaer jeg undtager Mangelen af Kaffe, havde jeg været vel her…”
Kunstneren bag værket: Martinus Rørbye
Martinus Rørbye bliver født i 1803. Han bor i Norge i ca. 10 år, inden han flytter med sin familie tilbage til Danmark. Her bliver han uddannet på Kunstakademiet i København, hvor han får privatundervisning af maleren og professoren C.W. Eckersberg, som du kan se flere værker af på Ribe Kunstmuseum. Rørbye er en dygtig maler, og han vinder flere priser og præmier i sine unge år.
Han gør sig hurtigt bemærket med portrætter, som han bliver kendt for i starten af 1800-tallet. Hans malerier af landskaber er også populære. Dem finder han inspiration til på sine ture til Norge og på sine mange rejser rundt omkring i Danmark. Rørbye er blandt andet en af de første malere, som rejser til Skagen – byen på Nordjyllands spids. Dér, hvor Østersøen og Kattegat mødes. Rørbye er på Skagen lang tid før kunstnere som P.S. Krøyer og Michael Ancher, som mange år senere bliver berømte for deres malerier herfra. Her er lyset helt specielt. Dét maler Rørbye, ligeledes de naturens klare farver. Naturen på Skagen er meget anderledes end den, man ser andre steder i Danmark.
I 1830erne rejser Rørbye til Tyrkiet og Grækenland. I Italien møder han den danske arkitekt Gottlieb Bindesbøl og i Frankrigs hovedstad Paris møder han den danske billedhugger Bertel Thorvaldsen. Flere kunstnere er begyndt at rejse ud i verden. Men det stadig et nyt fænomen. Rejserne er dyre of besværlige.
Rundt om i Europa foretager Rørbye studier og han tegner det, han ser og oplever. Det vækker opsigt hjemme i København. Motiverne er nemlig meget anderledes end dem, man er vant til at se. Det er som en eventyrverden, der udspiller sig under de fjerne himmelstrøg. Særligt det, som Rørbye maler i Tyrkiet. Men billederne er også med til at gøre Rørbye til en af guldalderens mest kendte og elskede malere.