LørdagsRETROEN – Røde pølser og ”fem øre baglæns”

Finurlige indkøbsmønstre og småborgerlighed herskede i gamle Ribe i 60´erne – næsten som vi genoplever det i den renoverede Matador-serie. Vel var der kamp om kunderne – men bæredygtigheden lå i den loyale kundekreds, hvor dagens historie eller anekdote blev drøftet hen over disken. Butiksejeren kendte sine kunder – sådan var det også med de 9 slagterbutikker!
Lad os tage en tur rundt til butikkerne – måske kan du supplere med yderligere, så artiklen bliver endnu bedre.

”FEM ØRE BAGLÆNS”

På hjørnet af Sønderportsgade og Gråbrødregade residerede Pedersen – med sit lille ismejeri og delikatesseforretning med hver sin indgang! Pedersen var et gemytligt, men meget støjende menneske, der gerne selv stod for udbringning af mælk på sin ”long John”.
Pedersen er nok mest kendt for sine bemærkninger som: ”Nå! Frue, det bliver så en flad femmer” og ”Der er lige fem øre baglæns”, når prisen var 3,45 kr. – og så blyanten bag de KÆMPE STORE ører (sådan så et barn ham i hvert fald)!
Bydelens mødre tog dengang børn med på osteindkøb hos Pedersens, hvor konen trissede i baggrunden: ”Det var ”pisse koldt”, når der skulle smages oste – og der blev ikke sparet på skiverne”, lyder beretningen fra et barn, som fik ”nok” af de store smagsprøver.

DEN HÅRDE TONE

Over for den unge ny friserede knægt blev der ikke lagt fingre imellem – selvom butikken var fuld af handlende – og der forsigtigt blev bedt om ”for 50 øre leverpostej”. ”Nå, da, da” – kluklo Pedersen og sagde så HØJT – ”Der skal nok rigtig være fest hos postassistentens i dag!”
Den dag blev der ikke bedt yderligere om køb af endestykker og skæve skiver kødpålæg – det handlede kun om at slippe ud af butikken hurtigst muligt!

SLAGTER LASSEN

I Gråbrødregade var der også en ”rigtig” slagter. Butikken i nummer 10 blev grundlagt i 1960 – og havde Christian Lassen som slagtemester fra 1962. Husker specielt, at der her var mulighed for at købe vildt i jagtsæsonen.
RØD PØLSE SOM GEVINST
Mange drenge elskede at handle hos slagtermester Gregersen i Sønderportsgade. Der var en speciel stemning i butikken med savsmuld på gulvene til at opfange blodstænk. Uagtet om handlen blot var ¾ pund svinelever i skiver eller samme mængde medister, så var indpakningen den samme: Brunt papir med elastik.
Og så tillægsgevinsten: Om man hed René, Egon eller Johnny – alle fik en rød pølse, som blev nydt på vejen hjem.

KØDBØRSEN

På Støckens Plads var der et godt handelsliv – som dog blev mere eller mindre ”ødelagt” af Discontobankens ”øjenbæ” af bygning. Familien Damkjær – Henry og Lilian – drev slagterbutikken ”Kødbørsen” i 19 år. Her var der altid mange tilbudsskilte i butiksvinduerne – som var indrammet i en for den tid flot hvid mosaikfacade!

SLAGTER KRAUL

I Sortebrødregade drev Slagter Kraul forretning – der er kun erindringer om ”røget” kød fra butikken, der lå mellem Vægtergade og Dagmarsgade.

SLAGTER BORRING

Storegade – senere Overdammen, Mellemdammen og Nederdammen – fik parkeringsforbud 7. juni 1960 på hverdage kl. 7-18 og lørdage kl. 7-15. Det påvirkede handlen hos bla. slagtermester Borring, der drev butik på Nederdammen – over for gartner Ishøj.

SALTGADES SLAGTER

Saltgades Slagter blev Ribe sidste slagterbutik – drevet af slagtermester Bruno Jensen frem til april 2003. Da Bruno stoppede i 2003, forsøgte en ung slagter at drive butikken videre, men måtte kaste håndklædet i ringen 18. juli 2006
Historien gemmer på et uheld i butikken, som trods alt fik en lykkelig udgang: Den 17 årige lærling Bruno Jensen var ansat i slagtermester Holger Jensens butik, da han d. 24. juni 1960 ville tænde en gasovn. Da gassen var tændt, blev Benno forstyrret af en telefon – og da samtalen var ovre, gik han tilbage til ovnen og ville tænde den med en eksplosion som følge!!!
Slagterbutikken havde i øvrigt en efterspurgt delikatesseafdeling med bla. farserede porrer!
Fotograf Sven Bruun har venligst udlånt os det gamle billede af butikken, hvor Sven selv blev udlært som slagter.

SLAGTERE I TANGEKVARTERET

I Tangekvarteret var der to slagterbutikker. Først på Tangevej drev slagtermester Juncker sin butik i den tilbygning, som i dag rummer garage mm, mens slagtermester Christensen havde butik i Boligforeningens bygninger længere ude på Tangevej – ved Hans Jacobs Vej. Måske kan du kvalificere oplysningerne om netop disse to butikker.
FRA 9 TIL 0
Ikke blot ”5 baglæns”. Fra 9 til 0 selvstændige slagterbutikker. Handelsmønstre ændres med køb af slagtervarer. Nu er det de to store supermarkeder med slagterafdelinger, som har den største markedsandel. Nogle kører over grænsen for at hente kød, andre søger de få butikker, som er tilbage i Esbjerg.

Overset butik

Delikatessen i Grydergade er “glemt” i denne artikel – men havde til huse, hvor Jensen solgte møbler – og hvor Ny Form har haft butik.