Tekst & Foto: Johnny Tauman
7. juni 2023
(Første artikel af to)
– Han var en træner med 110 % engagement og kørte gerne os rundt til stævner rundt omkring i Danmarks i sine Ford Cortina og Ford Taunus køretøjer. Vi er mange, som skylder ham en kæmpe TAK for at give os noget indhold i ungdomslivet. En næsten betingelsesløs støtte.
Den flotte beskrivelse, som Klaus Sandfeld har givet RYK IND RIBE, omhandler Preben Hardy Nielsen, som i mange, mange år var træner i Ribe Taekwondo Klub, og som i dag boltrer sig på dansegulvet med folkedans, når eksempelvis Ribe Danse og Spillemandslaug har arrangementer.
Fra Sviegade til Nørretoft
Preben Hardy Nielsen bor på Nørretoft, og er netop blevet færdig med dagens havearbejde, da RYK IND RIBE er på besøg. – Jeg har boet her en menneskealder, lyder det med et skælmsk smil: – Godt nok er jeg født i Sviegade – altså en rigtig ripenser – men vi flyttede herud for snart 67 år siden. Preben elsker at snakke – og skal da også lige tjekke, om skribenten kan de ripensiske historier om Købmand Husted Knutzen, som takkede og takkede ved et hvert indkøb – og ikke mindst Viktualiehandler Pedersen, der altid havde en bemærkning ved returpenge – fx 10 øre baglæns – eller – der skal nok rigtig være fest, når man havde købt for 50 øre leverpostej. Når Pedersen kom drønende på sin long John – enten fra butikken eller på vej hjem fra sin have på Roagervej, så havde han sin helt egen måde at bringe cyklen til standsning – han lod simpelthen benene slæbe bagefter cyklen.
Preben kan bedst arbejde med faste aftaler og strukturer – så derfor har snakken tre temaer:
barndom og uddannelse,
tiden med taekwondo
folkedans / violinspil.
Opvækst på Nørremarken
Der var kun to hjulspor, da Preben flyttede med familien ud i landarbejder bolig med das – og man kunne se til gårdene, hvor der i dag er industri- og boligkvarterer.
– Min mor var hjemmegående og min far arbejdede på Ribe Jernstøberi, og så kan jeg vel lige nå at fortælle, at turen til min skole – Valdemarskolen – ud over markveje også gik henover et dige, der hvor Nørremarksvej ligger i dag. Endelige krydsede stien Tved Å via en træbro.

Preben deltog i translokationen 2022 – jubilar
Fem gode år på Katedralskolen
Preben kom efter 7. klasse på Katedralskolens realafdeling. – Jeg var blandt de udvalgte – og med en 6 dages skoleuge og gymnasielærere bag katederet fik jeg så meget faglighed, at skiftet til 1. g forløb ganske uproblematisk. Preben husker især lektor Larsen, der med sit store forstørrelsesglas forkyndte. – Gud ser alt. Jeg ser næsten alt! Årsag til Larsens udbrud var, at en klassekammerat havde kikket lidt for ofte på uret, da tiden gik ”langsomt” frem mod spisepausen.
Ugeskemaet bestod af 35-36 timer, hvor jeg ud over dansk / tysk læreren Poul Hansen også husker idrætslærerne Skjøth og Hjorth. Den første for sine utrættelige Lancier forevisninger og “træninger” frem mod Store Heimdal gennem fem år – den sidste for lærerige idrætstimer og idrætsoplevelser på Duborg Skolen i Flensborg med bla. Werner Burgwald. Og besøget på Oluf-Samson-Gang i Flensborg – det var dengang stort for de unge drenge.
Efter gymnasiet tog Preben læreruddannelsen på Ribe Statsseminarium.