Tekst: Johnny Tauman     Privat forsidecollage
25. december 2023

(Første artikel af to)

I to artikler fortæller konsulent Anne Sofie True fra firmaet Nordic Group A/S om Ripenseres blik på det nye bykvarter i Ribe på den gamle Jernstøberigrund.
Læs artiklerne og få svar på, hvorfor børnefamilier vender tilbage til byen og hvilke muligheder de ser i det kommende bykvarter.

Attraktiv mulighed

Børnefamilier er glade for at være flyttet tilbage til Ribe, hvor de nyder byens rige kultur- og foreningsliv. De vurderer, at den nye bydel, Støberikvarteret, kan blive en attraktiv mulighed for andre ripensere, som ’vender hjem’ igen.

I det gamle kvarter i Ribe, hvor husene er fra en tid så fjern, at de uundgåeligt bærer på både sjæl, kulturhistorie og gammel rørføring, dér bor Niels Ole Frederiksen med sin familie i et hus fra 1809 og Pernille Adelhardt med sin datter i et hus fra 1585.

Både Niels Ole og Pernille er flyttet tilbage til Ribe, efter at have boet i København i flere år. Nærheden til både by og familie samt muligheden for at tage del i kultur- og foreningslivet var noget af det, der trak dem tilbage til de brostensbelagte gader.

Det vigtige naboskab

De gamle byhuse kræver selvsagt vedligehold, hvilket ripensere med dén form for erfaring, velvilligt deler ud af. Og lige præcis dén form for naboskab, er noget af det Niels Ole sætter pris på ved at være flyttet tilbage til Ribe.

”Den der vedkommenhed, i kombination med et stærkt lokalt engagement, forenings- og kulturliv er central for beslutningen om at have ’taget det store spring’ fra København tilbage til Ribe”, forklarer Niels Ole, der bor sammen med sin kæreste og deres to små børn.

Pernille, der bor med sin datter i, ”vel nok et af de ældste byhuse” nyder den centrale placering og muligheden for nemt at kunne komme udenfor i husets gårdhave. Hun sætter pris på den historie og sjæl, som huset bærer og som også kendetegner nærmiljøet. Ud over den historiske og kulturelle rigdom som byen tilbyder, har Ribe også mange traditioner, begivenheder og arrangementer, som lokale ildsjæle opretholder som fx Jazzfestival, Vinfestival, Kulturnat, Byfest og Ribe Tulipanfest. Arrangementer, der blandt andet kan foregå i Quedens Gaard, drevet og ejet af Niels Oles mor, hvor Niels Ole serverede sin første kop kaffe som 5-årig.

Illustration fra vinderprojektet

Ny bydel med mulighed for selvbyg

Snart kommer der flere muligheder for de familier, der ønsker at bo i gåafstand til byens tilbud. Støberikvarteret giver nemlig plads til forskellige bo- og boligformer, herunder blandt andet selvbyg.

Selvbyg er en alternativ boform, som både dækker over den proces, at man som privatperson bygger egen bolig eller, at flere beboere går sammen og bygger hver deres hus. Som selvbygger kan man realisere en særlig drøm, ved at skabe en bolig, der er skræddersyet til livsstil og familiekonstellation.

Med fra start til slut

”Selvbyg repræsenterer en ny bygherrerolle, hvor det er slutbrugeren, der er med fra start til slut i udviklingen af egen bolig. Som privatperson køber man altså en byggegrund og så vælger man selv rådgivere inden for arkitektur, ingeniørfaget og lignende. Man kan selv tegne og stå med hammeren i hånden eller man kan lade professionelle gøre det”, forklarer Sandra Schumann Jensen, der arbejder som rådgiver for Esbjerg Kommune og har stor erfaring med selvbyg, fra blandt andet udviklingen af bydelen MUSICON i Roskilde.

Sandra forklarer, at fænomenet er velkendt i Tyskland og Holland, men at vi ser flere eksempler i Danmark, hvor det dog særligt er de selvgroede bofællesskaber, der vinder frem. I Støberikvarteret er det dog udviklingen af egen bolig, der først og fremmest er drivkræften. Selvbyg forsøger på den måde at imødekomme fremtidens behov i forhold til, hvordan man vil bo som familie, da selvbyg kan skabe større variation af boliger, fordi man egenhændigt bestemmer boligstørrelse og planløsning.

(Fortsættelsen følger 26. december)