Tekst Hasse Jørgensen, foto privat, torsdag den 6. juni 2024

En længe planlagt tur til Ribes franske venskabsby, Balleroy, fik en særlig historisk dimension. Balleroy ligger lige syd for Bayeux, kun en halv times kørsel fra invasionskysten.

15 medlemmer fra Venskabsbyforeningen i Ribe kunne på tætteste hold følge forberedelserne til markering af 80 året for invasionen i dag den 6. juni 1944.

– Allerede ved ankomsten til rådhuset i Balleroy, hvor vi blev modtaget med reception af borgmester, rådhuspersonale og vores værter, fornemmede vi optakten til den historiske dag. Under de amerikanske, britiske, canadiske og franske flag var der på rådhusets vindue malet ”80 ans de Liberté”, fortæller Ruth Christensen fra Venskabsbyforeningen og fortsætter:

– Overalt langs kysten og i byerne inde i landet sås en mangfoldighed af symboler på den skelsættende begivenhed. Også souvenirs i anledning af årsdagen var overalt til salg.

– Vi var alle privat indkvarteret, og på ”fridagen” tog vores franske værter os med på udflugt. For mange blev besøget på de enorme kirkegårde og ved invasionskysten en meget stor og bevægende oplevelse. Her fatter man omfanget og omkostningerne ved den modige invasion, som også danske søfolk var en del af. Som en ripenser udtrykte det, ”bare det at læse et navn og en alder på korset, gør så stort et indtryk.”

– I Balleroy var de også optaget af, at Kong Frederik skal deltage i mindehøjtideligheden den 6. juni. De synes også, han lidt er deres konge på grund af sin franske far.

– Ved besøg i vores venskabsbyer er der tradition for en fælles udflugtsdag. Vi havde ønsket at besøge klosterøen Mont Saint Michel, som ligger halvanden times kørsel fra Balleroy. Selv om det småregnede, var begejstringen for øen stor. De fleste nåede helt op i det høje kloster, et imponerende bygningsværk, som Benediktinermunkene påbegyndte på klippeøen allerede i det 10. århundrede.

– Gæstfriheden er stor i Balleroy. Vi oplever, at den nu mere end 30-årige kontakt har udviklet venskaber for livet. Sprogligt er mange af os udfordret. De fleste af vores værter taler og forstår kun fransk. Heldigvis havde vi franskkyndige i vores rejsegruppe, så ved fælles hjælp, Google Translate, SayHi og tegnsprog blev der kommunikeret lystigt. Et smil over et glas Calvados kan også noget.

– Rejsen foregik med Air France fra Billund til Paris, hvor vi blev afhentet i bus og kørt direkte til Balleroy – en køretur på fem timer. Der er langt til Normandiet.

– Om to år inviterer vi franskmændene på genvisit. Efter dette vellykkede besøg ser vi frem til at kunne gøre gengæld.