Tekst Hasse Jørgensen, foto privat, tirsdag den 3. september 2024
I næste uge sejles der WM i windsurfing i disciplinen slalom i Hvide Sande. Søren Christensen fra Ribe deltager i grandmasterklassen.
Windsurfing i slalom er en slags dragrace bare på vand. Otte windsurfere starter på samme tid, og de fire hurtigste går videre til næste heat. Men til forskel fra dragrace, består banen i windsurfing af flere ben, det vil sige der skal vendes omkring fem bøjer inden sejlerne kan krydse målstregen. Ikke nok med at der skal sejles stærkt, sejlerne skal også have en god teknik i vendingerne og en vis portion mod til at kræve deres plads når otte surfere vil først omkring den samme bøje.
Søren Christensen fra Ribe har windsurfet siden 1984 og sejlet kapsejlads siden 1989. – Udstyret har udviklet sig meget siden da. Især brugen af let og stift kulfiber i master, boards og finner har gjort en enorm forskel, der gør at sejlerne kan sejle med større sejl og derved flere hestekræfter. I frisk vind ligger hastighederne på 40-45 kilometer i timen. Når det blæser hård vind til kuling, er det ikke ualmindeligt at sejle med hastigheder på den anden side af 60 kilometer i timen, fortæller Søren Christensen.
Der et tilmeldt 111 sejlere til dette års WM, som afholdes af organisationen Waterz i Hvide Sande fra den 7. til den 14. september. 14 af sejlerne er grandmasters. Det vil sige 50 år eller ældre.
– Jeg ved, jeg sejler okay stærkt i Danmark, men jeg har ingen anelse om, hvordan jeg ligger i forhold til de andre grandmasters, der kommer fra Spanien, Sverige, Tyskland og Østrig. Jeg håber jeg kan slutte i top-5. Men det kræver at jeg sejler stærkt, ikke tyvstarter og undgår at styrte i vendingerne, fortæller Søren.
Sejladserne sejles inde i Ringkøbing Fjord ved Westwind Nord. De hurtigste sejlere er dem, der tæmmer de mange hestekræfter og får sejl og board til at ligge kontrolleret i vandet. Jo mere det blæser, des mere urolig er vandoverfladen, og de krappe bølger kan sagtens blive en meter høje inde i fjorden. Det kan sammenlignes med at køre i lige linje på ski ned over en pukkelpist. Det kræver det rigtige trim, en god teknik, styrke og en vægt omkring 100 kilo. Et heat varer mellem fem og otte minutter, og ofte går sejlerne i mål med en puls over 150.
– Det har været en fin sæson, og jeg har haft mange timer på vandet. Og jeg har også brugt en del timer i træningscentret i Ribe Fritidscenter. Dels for at opnå styrke og dels for at få nogle af mine 98 kilo til at rykke op omkring bryst og skuldre, hvor de gør mere gavn, lyder det fra Søren.
Op til verdens mesterskaberne varmer Waterz Festivalen sejlerne op med langdistancesejladser fredag og lørdag den 6. og 7. september. Søndag starter WM, hvor der sejles i klasserne junior, youth, senior, master og grandmaster.