Tekst og foto Hasse Jørgensen, lørdag den 31. august
Det er ikke hver dag, Roager bliver hjemsted for en bogudgivelse. Men i morgen, søndag den 1. september, sker det.
Efter at have haft bogen færdig i fem til seks år, er Rikke Høgh parat til at springe ud som forfatter.
Hendes bog Nelly, en socialrealistisk slægtsroman, ligger klar på hendes bord i stuen, hvor den stærke sensommersol sender sine stråler ind gennem vinduerne. Venner, naboer og familie er inviteret til præsentation af bogen søndag, hvor Kjeldgaard Kaffe kommer for at servicere gæsterne med en lækker kop kaffe.
Men hvorfor udgiver dansklærer Rikke Høgh en roman?
– Jeg har altid skrevet meget. Digte og noveller. Men jeg har også altid tænkt, at en roman kunne jeg ikke skrive. Jeg troede ikke, jeg kunne sætte så mange ord sammen. Jeg har gået med bogen i hovedet i mange år, men da der så kom en periode i mit liv, hvor jeg havde mulighed for at skrive den, begyndte jeg. Og så kom det bare.
– Jeg skrev og skrev, og bogen er skrevet i ”en køre”. Den var gennembearbejdet i hovedet. Men da jeg havde skrevet den, ville jeg ikke af med den. Jeg har tænkt meget over, hvorfor jeg ikke kunne slippe den, men der er gået fem til seks år siden den blev færdig til nu, hvor jeg har den liggende på mit bord, fortæller Rikke Høgh.
Bogen er udgivet på Book on Demand, og Rikke Høgh har allerede solgt de første 60 eksemplarer, inden bogen overhovedet er præsenteret. Rent fysisk kan bogen fås hos Bog og Idé i Ribe. Ellers kan den købes på nettet via forlaget, der også har lanceret den i Tyskland, Sverige og Finland.
Rikke Høgh fortæller, at bogens hovedperson, Nelly, er opstået med baggrund i en virkelig hændelse.
– Jeg har en veninde, der har arbejdet på Ribelund. Hun kunne fortælle om en pige med klumpfod, der sammen med sine søskende blev sendt til Ribelund, da moderen døde. Nelly var ikke åndssvag, men hun blev sær af opholdet på institutionen. Hun fik senere sin egen bolig uden for institutionen. Romanen er bygget op omkring alle de historier, jeg har fået fortalt dels om Nelly og dels om mange andre mennesker.
– Det er bestemt ikke et opgør med min egen fortid eller liv. Det er en roman bygget på fortællinger fra det rigtige liv, men sammensætningen er fantasi, siger Rikke Høgh.
Selv stammer hun fra Arden i Nordjylland, og hendes mormor og morfar havde en gård ved Låsby.
– Det er den gård, jeg har brugt som stedet for handlingen. Det er den, jeg har brugt, når jeg skulle visualisere romanen. Derfor er bogen også dedikeret min mormor og morfar, som desværre ikke er mere, fortæller Rikke Høgh.
Selv er Rikke Høgh med egne ord flyttet længere og længere mod syd for at havne i Roager.
– Og her bliver jeg. Roager er en dejlig by, siger dansklæreren, der til dagligt underviser i Løgumkloster.
– En af årsagerne til, at jeg ikke kunne slippe bogen de første fem til seks år var også, at jeg hele tiden kunne finde kommafejl. Jeg gav dog slip til sidst. Men når jeg nu læser den igen, kan jeg stadig finde kommafejl, og det irriterer mig, lyder det fra den nybagte forfatter, der afslører, at en ny bog allerede er på vej til at tage form i hendes hoved.
– Den kommer, og der går ikke så lang tid som med den første, slår Rikke Høgh fast.