Anmeldelse og foto Hasse Jørgensen, torsdag den 14. november

Der skal mod til at skrive en roman, og der skal mod til selv at udgive den. Det mod har Rikke Høgh, Roager, og heldigvis for det.

Rikke Høgh er, som tidligere omtalt i Ryk Ind Ribe, debuteret som forfatter med den socialrealistiske slægtsroman Nelly. Og hvilken bog!

Jeg foregriber ikke for meget ved at sige, at det er en grum men også hjertevarm historie. En historie, der er delt i to, men hvor sammenhængen mellem de to afsnit er tydelig, jo længere man kommer frem, og forståelsen bliver helt klar på de sidste sider.

Det er ikke en spændingsroman – og dog. For bogen griber læseren, så man er nødt til at læse videre for at se, hvad der sker. Det er fortællingen om menneskelige nedture, om ondskab, om kærlighed og om den baggrund, der gør, at mennesker ofte handler på en irrationel måde.

Rikke Høgh siger selv, at bogen til dels bygger på virkelige hændelser, det tror jeg gerne, for der sker grumme ting lige udenfor vores dør.

Bogen er holdt i et godt flydende og let læst sprog. Rikke Høgh forstår at præsentere sine personer på en måde, så man ligefrem kan se dem for sig, og hun skildrer selv de mere ubehagelige skikkelser på en måde, så man både får afsky men også medlidenhed med dem.

Rikke Høgh fortæller selv, at hun har skrevet i mange år, og at hun er på vej med en ny roman. Den glæder undertegnede sig til at læse, for Rikke Høgh har en sikker sans for sproget og dets virkemidler, og hun har en sikker sans for det dramatiske uden på nogen måde at overdrive. Tvært i mod er det visse steder underdrivelsen, der gør, at både handling og persongalleriet står så stærkt, som tilfældet er.

Bogen er en oplagt gaveidé. Den fås hos Bog og Idé, Ribe, ved henvendelse til forlaget Book on Demand eller til Rikke Høgh.