Tekst og foto: Johnny Tauman
10. juni 2018

Rykindribe-RETROEN: Det ”sociale” boligbyggeri i den vestlige bydel

Der var engang, at Ribe havde to stærekasser – altså ikke permanente stærekasser, som de fastmonterede stærekasser langs landevejene, der skal blitze fartsyndere på udvalgte vejstrækninger – og heller ikke stærekasser bygget til boliger / redekasser for spætmejser og stære.

Stærekasser med toilet i gården

Det drejer sig derimod om datidens ”sociale” boligbyggeri i Sct. Laurentii Gade – tidligere Vestergade.
Boligerne fra 1901 var i 60´ erne dårligt vedligeholdt – og det var ikke byens borgerskab, som ønskede at bo hermed toilet og vaskemuligheder i gården. Ifølge byggesags arkiver blev dette ændret i 1970 med ”Til-og Ombygning (toilet)”.

Stenkast fra Slotsbanken

I dag er det helt anderledes! Stærekasserne ligger kun et mæglerstenkast fra Slotsbanken – og med en glimrende udsigt fra de øverste lejligheder. Bygninger fremstår i dag i renoverede retro-udgaver med 5 lejligheder.
I stueplan er der to lejligheder på henholdsvis 53 / 54 m2, på 1. sal 2 lejligheder på hver 45 m2 og endelig på 2. sal en lejlighed på 48 m2 indeholdende 1 værelse, et køkken og et badeværelse.
Bygningerne er kategoriserede: bevaringsværdige og med en høj bevaringsværdi.

“Stiftstidende” var i elendig forfatning

En anden bygning, som også tangerede socialt byggeri, var ”Stiftstidende” på hjørnet af Grønnegade og Korsbrødregade – tæt på handelsmuligheder og Skibbroen.
Hvem, der ejede bygningerne, står hen i de uvisse – men måske kan nogle af læserne kvalificere bygningernes historie?

Bakelitfabrikken faldt – flotte bygninger kom i stedet

Området har helt skiftet karakter – og især en privat overtagelse af Odd Fellow-bygningen og forvandlingen af Backhaus´ Bakelitfabrik i Slotsgade til mondæne boliger med perfekte, matchende facadefarver har givet et kvalitetsløft. Backhaus´ Bakelitfabrik i Slotsgade blev indrettet i den tidligere cikoriefabrik i 1936.
Der blev fremstillet værktøj og andre brugsgenstande i bakelit – verdens første industrielt fremstillet plast – oftest sort materiale. Bygningerne blev nedbrudt og fjernet primo januar 1998.

Kendte borgere i bybilledet

I 60´erne boede bla. Günther Bentin, Schönnemann, Peters, Asmussen og ”85” i området – mon nogle efterkommere har billeder og kommentarer fra den tid, så områdebeskrivelsen kan kvalificeres med data direkte fra rødderne?