Tekst Hasse Jørgensen, arkivfoto Ove Detlevsen og Esbjerg Kommune, tirsdag den 28. maj 2024

Selv om tallene ser ret så alvorlige ud, når man kigger på den netop udarbejdede masterplan for skolerne i Esbjerg Kommune, er formanden for børne- og skoleudvalget, Diana Mose Olsen (SF) fortrøstningsfuld. Og hun har noget at have det i. Udvalgsformanden henviser nemlig til den masterplan, der blev udarbejdet for dagplejen. En masterplan, der bevirkede, at man over tid kom i mål med de akutte behov og ønsker, der var om istandsættelse og vedligehold på institutionerne.

Masterplanen på skoleområdet er lige som masterplanen indenfor dagpleje opdelt i røde, gule og grønne områder. De røde områder er det, der skal klares meget hurtigt. Det gule er det, man gerne vil gøre noget ved, men som ikke er så akut, og endelig er det grønne ønsker på sigt.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Diana Mose Olsen er fortrøstningsfuld

– Og masterplanen på dagplejeområdet har bevirket, at vi over tid nu er igennem de røde og de gule områder og er i gang med de grønne. Så jeg ser masterplanen som et virkeligt godt værktøj, siger Diana Mose Olsen.

Så det kan altså lade sig gøre?

Ja, det har vist sig.

Masterplanen på skoleområdet, der er udarbejdet af Cowi, viser, at der alene indenfor det røde felt – altså de akutte problemer – er udgifter på den anden side 200 millioner kroner. Ved de kommende budgetforhandlinger skal masterplanen med dens påpegede behov inddrages i forhandlingerne.

Diana Mose Olsen fortæller, at der tidligere har været afsat 45 millioner kroner årligt til skoleområdet, men at pengene er væk igen.

– Kan vi igen få 45 millioner kroner om året, vil vi i løbet af fire år været meget tæt på at nå målet i det røde område, som jo andrager godt 200 millioner kroner, siger Diana Mose Olsen, der også erkender, at det er mange penge, der er tale om, ligesom der også er et investeringsloft, der skal tages hensyn til. Et loft regeringen har indført.

Så det bliver spændende forhandlinger?

– Det bliver det, konstaterer udvalgsformanden.

Diana Mose Olsen peger også på, at de to skoler i Bramming alene tegner sig for omkring 90 millioner kroner i det røde felt.

– Og det kan jo betyde, at vi kommer til at overveje helt andre muligheder, men det må forhandlingerne vise, siger udvalgsformanden.

Som nævnt omhandler masterplanen alle kommunens skoler, hvor der dels gives en karakteristik af de enkelte skoler, og hvor der samtidigt stilles nogle behov for investeringer op på de enkelte skoler.

I Ribe-området er det Vittenbergskolen med sin specialafdeling, der har de største behov.

Her lyder det samlede investeringsbehov på godt 27 millioner kroner, hvoraf de godt 6 millioner kroner er i rødt område, 20 millioner kroner er i gult område, mens 980.000 kroner er i grønt område.

Om skolen hedder det kort sagt: Skolen mangler særligt hovedrum og generel vedligeholdelse.

Med hensyn til Ansgarskolen er det samlede investeringsbehov 21,8 millioner kroner. De fordeler sig med 10,9 millioner i rødt område, 10,37 kroner i gult område og 520.000 kroner i grønt.

Om skolen hedder det generelt: Velholdt og velfungerende med slidte og utidssvarende faglokaler.

Gredstedbro Skole har et behov for investering på 10,3 millioner kroner. De fordeler sig med 5 millioner kroner i rødt område, 3,7 millioner kroner i gult og 1,6 millioner kroner i grønt.

Om skolen hedder det generelt, at der er tale om en hyggelig skole med et stort potentiale og rigtig gode udearealer.

Egebæk-Hviding skole har et behov sammenlagt på 4,58 millioner kroner fordelt på 3,3 millioner i rødt område, 1,38 i gult og 0 kroner i grønt område.

Om skolen hedder det: Nyere og venlig skole. Lys og venlig med mange fine rumligheder.