Tekst og foto Hasse Jørgensen, onsdag den 11. august

Ribe mangler både vægtere og guider, som kan medvirke til at give byens mange gæster en rigtig god oplevelse.

Det påpeger både vægter Steen J. Klaaby og destinationschef Hans Peter Folmann, destination Vadehavskysten.

De to påpeger, at manglen på en vægter er akut, mens manglen på guider er på lidt længere sigt, men både Klaaby og Folmann understreger, at der meget gerne må melde sig flere til de to kategorier.

Der er i øjeblikket 17 guider og vægtere, der dels går med turisterne rundt i dagtimerne for at fortælle om Ribe og dens historie, og flere af guiderne er også vægtere. Af dem er der fem, og det er mindst én for lidt.

Det kræver ingen uddannelse at være guide eller vægter. Den sørger destination Vadehavskysten for, ligesom de aflønner vægtere og guider samt lægger uniform til.

Korpset bliver ældre

Men man må meget gerne som vægter kunne synge, og man må også meget gerne kunne begå sig på engelsk, fordi det sprog, guider og vægtere benytter sig af, er dansk og engelsk. Tysk er ikke officielt med, for, som Steen Klaaby fortæller, kan de tyske turister i dag forstå engelsk, og der er mange hollandske turister, som hellere vil høre engelsk end tysk.

– Problemet er, at korpset af guider og vægtere bliver ældre og ældre, og derfor skal vi have nogle nye til. Vi har været rundt og søge de steder, hvor vi mener, der kunne være nogle potentielle emner som eksempelvis i museumskredse. Men uden held, forklarer Steen Klaaby.

Fantastisk oplevelse

Han kan fortælle, at det at være vægter og guide giver nogle fantastiske oplevelser med nogle dejlige mennesker.

– Når man har en tur, hvor det hele fungerer, hvor man kan mærke responsen fra publikum, og når de efter turen takker, bukker og nejer, er det helt fantastisk, lyder det med et smil fra Sten Klaaby, der er vægter på 6. sæson – så vidt han husker.

Hans Peter Folmann føjer til, at for de, der kan lide at stå på en scene og formidle nogle ting til et publikum, er det alle tiders oplevelse.

– Og for dem, der ikke har det godt med det, er det en enestående chance for at lære det.

– Det er klart, at vi ikke kaster aspiranterne lige ud foran ”løverne”. Vi sørger for, at guider og vægtere får en masse materiale og bliver uddannet i jobbet. Derfor ville det også være rigtig rart, hvis der var en eller to personer, der meldte sig som mulig vægter nu inden sæsonafslutningen, så aspiranten kunne komme med en af de rutinerede vægtere på nogle ture og eventuelt selv prøve en rute inden sæsonafslutning, siger Hans Peter Folmann.

Steen Klaaby føjer til, at vægterne har hver deres rute, som de går. En ny vægter vil derfor formentligt lave sin egen rute.

– Det er sådan, at går man med én vægter en aften og får at vide, at det er en anden vægter, der går aftenen efter, kan man roligt tage med igen, for så er det en anden tur, der gås, forklarer Steen Klaaby.

Både han og Hans Peter Folmann påpeger, at både vægtere og guider efterhånden er en kulturinstitution i Ribe, som man vil gå meget langt for at bevare.

Den kunne tyskerne ikke lide

Vægterne har i den nuværende form gået i Ribe siden 1935 med undtagelse af tiden under 2. verdenskrig:

– For tyskerne kunne ikke lide vores morgenstjerne, så under besættelsen måtte vi stoppe, forklarer Steen Klaaby.

Og rent a pro pos kan det oplyses, at destinationschef Hans Peter Folmann netop har fået våbentilladelsen fornyet. For den er nødvendig for at vægterne kan bære morgenstjernen.

– Som vægter og guide er det vigtigt, at man har evnen til at formidle, og den kan ofte læres, hvis ikke man har den. Det er også vigtigt, at man har humor, for en munter bemærkning under vejs, kan gøre underværker, er Klaaby og Folmann enige i.

– Og så er det vigtigt, at man kender Ribes historie, og den kan også læres, samt at man holder af byen. Vi vil helst have ripensere, men vi er bestemt også åbne for folk udefra, bare de har et lokalkendskab. Der kan jo være en ripenser, der har bosat sig i eksempelvis Skærbæk, og han skal være velkommen, lyder det fra Hans Peter Folmann.

Fakta

Er man interesseret i at blive guide eller vægter, kan man kontakte Steen Klaaby på mail steenklaaby@gmail.com, telefon 51438582, eller Hans Peter Folmann på mail hpf@vadehavskysten.dk

Vægterne går i sommermånederne klokken 20 og 22. Fra 1. september går de kun klokken 20, og i uge 42 er sæsonen slut. Der gås dog både i julen og påsken.