Tekst og foto Hasse Jørgensen, torsdag den 1. november 2023
Ribe kunstmuseum – oprettet i 1891 – er et af landets ældste kunstmuseer, men dette til trods er museet stadig i udvikling, og løbende suppleres samlingen af fornemme kunstværker med nye indkøb. Ved siden af det at vise værkerne, forske og udveksle med andre museer, er en opdatering af samlingen også en væsentlig opgave.
Senest har Ribe Kunstmuseum købt to spændende malerier af henholdsvis Bertha Wegmann og Laurits Tuxen.
Maleriet af Bertha Wegmann kan ses på museet, mens Laris tuxens værk lige skal en tur rundt om konservatoren, før det kan vises frem for offentligheden. Samlet set er der tale om en investering på knapt 1,4 millioner kroner.
En investering, der kun er mulig, fordi forskellige fonde støtter med væsentlige beløb.
En kunstens Noahs Ark
– Med sin placering tæt på den daværende dansk-tyske grænse var særligt nederlaget i 1864 igangsættende for oprettelse af en kunstsamling, der kunne vise noget af det ypperste indenfor dansk kunst. Museets samling er vokset støt siden grundlæggelsen i 1891. Museets samling er over tid blevet formet af forskellige rådgivere og fagpersoner: Kunstkritiker og senere museumsdirektør for Statens Museum for Kunst Karl Madsen, maler og formgiver Johan Rohde, kunsthistoriker Henrik Bramsen, samt museumsdirektør for Den Hirschsprungske Samling, Eigil H. Brünniche. Med deres rådgivning blev der indkøbt en repræsentativ samling af dansk kunst fra 1750-1940, en slags miniatureudgave af Statens Museum for Kunst eller en ”Noahs ark” af to hundrede års dansk kunst, fortæller museumsdirektør Anne-Mette Villumsen og fortsætter:
– På Ribe Kunstmuseum ønsker vi at respektere den linje, der historisk er blevet lagt for samlingen samtidig med, at vi ønsker at udfylde huller i den repræsentation af dansk kunst fra 1750-1940, som er museets ansvarsområde. Selv om samlingen rummer et bredt udvalg af dansk kunst gennem knap 200 år, er der også mangler i samlingen, som er historisk og økonomisk betingede. Vi ønsker dog at være et kunstmuseum med en samling, der repræsenterer hele bredden i dansk kunst mellem 1750 og 1940 og ikke kun en historisk formet og farvet kanon. Derfor er det relevant at føje nye kunstnere og nye emner til museets samling på knap 1500 værker.
Bermann igen værdsat
Ved en præsentation af de to nye værker lægger Anne-Mette Villumsen og kunsthistoriker Simone Lind Rasmussen ikke skjul på deres glæde ved de to nye værker, og ikke mindst Simone Lind Rasmusen er begejstret for Bertha Wegmann og hendes værker: – Og så er det jo dejligt at have en direktør, der lytter og gerne er med på ideerne, siger Simone med et stort smil.
Mens Tuxen nok er kendt af de fleste med interesse i kunst og Skagensmalerne, har Bertha Wegmann været mere eller mindre glemt i en periode, hvorefter hendes navn og værker atter er kommet frem og værdsat.
Værkerne og kunstnerne
(Artiklen fortsætter under billederne)
Bertha Wegmann (f. Soglio, Schweiz 1847, d. København 1926) “Læsende dame ved tebordet (Hanna Lucia Bauck)”. 1899.
Sign. B. Wegmann. Olie på lærred monteret på lærred. 96×100. Bruun Rasmussen Kunstauktioner, hammerslag 600.000 kr., i alt 792.000 kr.
Laurits Tuxen (f. København 1853, d. sst. 1927) “Morgenstemning. Fra mit hus i Skagen”. Kunstnerens datter siddende i spisestuen i Villa Dagminne i Skagen. Sign. L. T. 1916. Olie på lærred. 120×94. Bruun Rasmussen Kunstauktioner hammerslag 450.000 kr., i alt 594.000 kr.
Slots- og Kulturstyrelsen har givet støtte til begge malerier, mens Ny Carlsbergfondet har støttet købet af Bertha Wegmann og Augustinus Fonden købet af Laurits Tuxen.