Tekst og foto: Annette Brøchner Lindgaard
Mandag d. 16. oktober 2023
Med RYKINDs egen Hasse som ordstyrer, kastede 5 udvalgte paneldeltagere sig ud i en drøftelse af de svære dilemmaer omkring klima, miljø, energi og økonomi og om hvordan vi lokalt kan samarbejde på tværs af interesser, så vi, på demokratisk vis, kan finde de bedste løsninger.
De fem paneldeltagere var selvstændig erhvervsdrivende Claus Kokholm, kunstner Ole Videbæk, Politiker, formand for Klima & Miljø i Esbjerg Kommune Jørgen Ahlquist, Biolog Jørgen Baungaard Hansen og Teolog Kirsten Andersen.
Det første spørgsmål handlede om Danmarks rolle og om vi – en nation med ca. 6 millioner mennesker – kan og skal gå i spidsen for den grønne omstilling?
Panelet var enigt om, at det bør vi, men ikke helt enig om, hvor gode vi er til det. Der var enighed om, at vi forbruger alt for meget og om at vi gennem adfærdsregulerende tiltag må skabe en kulturændring, hvor vi reducerer vores forbrug og frem for alt vores CO2 udledning.
På spørgsmålet om hvad der kommer i første række naturen eller den grønne omstilling er svaret, at vi gennem demokratisk dialog må komme frem til de nødvendige kompromisser, der i størst muligt omfang sikrer både CO2 reduktioner og biodiversitet og at vi, på trods af forskellige interesser, må tåle forandring eller som det blev formuleret: det er ikke enten eller. Det er nødvendigt med både sikring af økosystemer og testcentre.
Den tredje parameter er økonomi og herunder diskussionen om afgift på produktion eller på forbrug. Der var en fælles tillid til at landbruget kan og vil arbejde innovativt og medvirke til reduktionerne gennem grøn omstilling i produktionen. Herunder at omstille fra kødproduktion til produktion af plantebaseret protein. Måske er det mest størrelsen på kompensationerne, der er udfordringen. Her ville det have været fint med en paneldeltager fra landbruget. Det skal vi huske næste gang.
Diskussionen kom langt omkring og berørte også energiforsyning, for og imod atomkraft og spørgsmålet om kollektiv transport, som også indeholder en lang række dilemmaer.
Drøftelserne gled til sidst over i den meget relevante spørgsmål om, hvor hurtigt, det er nødt til at gå. Flere unge i salen talte om deres frustration over at de ansvarlige politiske beslutningstagere nøler alt for længe. Det var der enighed om over hele linjen og flere talte om, at de demokratiske processer skal speedes op. At der ikke, trods almindelig accept af at klimakrisen er en meget alvorlig trussel, stilles forslag om eller forsøges skabt politisk demokratisk flertal for de helt nødvendige beslutninger.
Den første forudsætning for demokratiske beslutninger er at der skabes rum for kompetente samtaler mellem de forskellige parter. Det var eftermiddagens talk et forsøg på.
Det blev en rigtig god samtale og de fremmødte deltagere fik både ny viden og noget at tænke over. Samtalen i denne omgang var uforpligtende, men alene det, at der blev fremlagt argumenter og at der bliver lyttet til alle synspunkter, var et skridt i den rigtige retning. Tak til det kompetente og meget vidende panel.
Eftermiddagstalken blev live streamet og kan ses eller genses her. NB! De første godt 23 minutter kan springes over. https://fb.watch/nI-tz5LPuq/