Tekst & Foto: Johnny Tauman   Fotos fra Skitseforslag    Dronefoto: Ove Detlevsen
11. maj 2022

Byrådspolitiker Anders Rohr Jørgensen (V) brænder for genskabelsen af Ribe Kulturhavn – og glæder sig til, at mange interesserede snart kan komme videre med de mange forskellige forslag, som ligger klar til at tage fat på.
Anders fremhæver, at Ribe med Vadehavet som maritimt centrum, vil åbne op for, at flere skibe vil sejle til Ribe – herunder det restaurerede skib ”Karen af Mandø”. Men forinden skal der opføres en ny oplukkelig bro over Ribe Vesterå, som første trin i realiseringen af Ribe Kulturhavn. – Det giver jo ingen mening i at iværksætte projektet ved Skibbroen, hvis der ikke kommer skibe på besøg, siger Anders Rohr Jørgensen, som har fremlagt visionerne for Ribe Kulturhavn for Trafikudvalget.

Anders er fortaler for Ribe Kulturhavn, men glæder sig til at interessenter kommer i arbejdstøjet

Han anerkender, at processen med en oplukkelig bro ikke har været køn – først var broen en del af trafikforliget med udvidelsen af rute 11 – så blev broen sat på pause, da vejdelen blev dyrere end forventet. Senere blev broen helt droppet – og der blev foretaget undersøgelser med en henblik på renovering af den eksisterende bro. Og nu er hele projektet sat på standby, idet der er velvilje til at finde den manglende økonomi til at realisere en oplukkelig bro.
– Jeg kan ikke komme nærmere ind på tidshorisonten, siger Anders Rohr Jørgensen, men ser med fortrøstning på, at denne præmis for en kulturhavn bliver løst.

Revideret skitseforslag

Mange har efterspurgt, hvilke tanker og muligheder, der ligger for Skibbroen som base for Ribe Kulturhavn. RYK IND RIBE bringer hermed det reviderede forslag, som ikke indeholder planerne for et skibsværft mellem Erik Menveds Vej og Ribe Roklub. Når præmissen er klar, skal arbejdsgruppen i gang med at opdatere nedenstående forslag, hvor nogle også omtales i andre projekter – eller er gennemført med andre løsninger.

Skibbroen – historisk forhistorie

De første spæde skridt til det, vi kender som Skibbroen i dag, opstod i 700-tallet, hvor fladbundede pramme kunne sejle helt ind til byen med mange forskellige varer fra Europa.
Den præcise placering af å-havnen kendes ikke, da å-løbet den gang kunne ændre retning i engarealet.


Men å-havnen dannede grundlag for en markedsplads og udviklede Ribe til et vigtigt handelsmæssigt tyngdepunkt i det sydlige Jylland.
Først i 1400-tallet blev Skibbroen med bolværk etableret. Samspillet mellem de bevaringsværdige huse med en del fredede bygninger og bygninger med høje bevaringsværdier ud mod Skibbroen og bymiljøet, og det omgivende landskab med marsken, der går helt ind til Skibbroen, er meget enestående, harmonisk, smukt og bevaringsværdigt. Stedet er et historisk tyngdepunkt i byen og er et meget attraktivt og centralt sted at opholde sig.

Broen

Ved Skibbroen og Toldboden lå i sin tid Kongens Mølle. Mølleløbet gennemskar sammen med de 2 andre mølleløb i bymidten den store dæmning, som blev forbundet af 3 broer i kvadersten. Forløbet fra Saltgade til Domkirkepladsen kom til at hedde Nederdammen, Mellemdammen og Overdammen. Broen ved Skibbroen kan opfattes som et knudepunkt, hvor man både kan se Domkirken og Domkirkepladsen og et langt stykke af gågaden den modsatte vej, samtidig med, at man får et flot blik over Skibbroen, Ribe å og landskabet, der kommer helt ind til den fredede Hovedeng.

Kolvigs Gård.

Kolvigs Gård kan dateres tilbage til 1600-tallet. Der har været Rådhus, købmandsgård og cikoriefabrik (kaffeerstatning) i de oprindelige bygninger, som brændte ned i 1919.
Kolvigs Gård blev genopbygget, men ikke i samme højde eller omfang, som den oprindelige Kolvigs Gård havde.

Haven ved Toldboden og Rosenhaven.

Haven, som ligger inde bag ved muren ved Toldboden, og selve muren er ikke fredet. Det samme gælder for Rosenhaven, som ligger i tilknytning til Quedens Gård. I sin tid har der ligget et torv bag ved Sortebrødregade ned mod åen. Da grundene blev bebygget med den bebyggelsesstruktur, der stadig eksisterer i dag, blev Køholts Slippe skabt, som en vigtig adgangsvej, en ”færdingssti”, ned til åen og ikke mindst til vandet.

Målet

Målet for arbejdsgruppen, som er nedsat under Ribe Byforum, er følgende:

  • At understrege og styrke områdets maritime miljø.
  • At bevare og styrke den historiske identitet.
  • At skabe bedre opholdsmuligheder.
  • At skabe et grundlag til at kunne renovere kvaderstensbroen ved Overdammen / Mellemdammen.
  • At sikre en sammenhæng mellem projektet for Skibbroen og projektet for Toldboden.

Visionen

Det skal sikres, at Skibbroen inddeles i 4 elementer:

  1. Selve Skibbroen, som skal behandles nænsomt, så den historiske vinkel bevares.
    2. Broen, som oprindeligt var en smallere kvaderstensbro.
    3. Kolvigs Gård, hvor arealet ned mod vandet ligger i solsiden. Der kan eksempelvis laves en terrassering ned mod Ribe å.
    4. Ribe å, som oprenses, hvor det er nødvendigt.

Sikring af kvaliteten i projektet for Skibbroen skal blandet andet ske ud fra følgende kriterier:

  • Fredninger
  • Bevaringsdeklarationen fra 1963.
  • Historiske kulturmiljø forpligtigelser.
  • Sammenspil og balance mellem Ribe å, marsken (engareal), bolværk ved Skibbroen, Skibbroen, de fredede og bevaringsværdige bygninger, kvaderstensbroen ved Overdammen / Mellemdammen og arealet mod Ribe å ved Kolvigs Gård.
  • Samarbejde med Sydvestjyske Museer og Gammelt Præg både i forhold til Skibbroen og Toldboden

Muligheder på Skibbroen

I Museumshafen Flensburg ligger der mange forskellige typer og størrelser træskibe. Et par stykker af dem, der ligger i Flensburg i dag, kommer fra Ribe. Før i tiden var Ribe også fyldt med træskibe i forskellige størrelser. Både det maritime miljø og historien vil kunne blive styrket ved at bringe træskibe tilbage til Skibbroen.


Der kan etableres stormpæle med 2 pontonbroer, hvor mindre træskibe eller joller kan lægge til, enten langskibs eller måske med stævnen mod broen. Fotoforslaget viser, hvordan Skibbroen kan komme til at se ud, hvis buske og træer fjernes fra Hovedengen, så man får det vide udsyn ud mod Vadehavet, som før i tiden

Maritimt bådeskur

I Museumshafen Flensburg var der et lille bådeskur, hvor ejerne af de mindre træbåde og joller havde et sted til grej og værktøj. På græsarealet ved parkeringspladsen hen mod Ribe Sejlklub kan der placeres et lille bådeskur i træ, hvor træskibsejerne kan gå og snedkerere. Bådeskurets facader kan udnyttes til at fortælle om træskibenes historie.

Der er forslag om Træskibsværft på stedet – se RYK IND RIBE Collage fra marts 2022.

Besøg den store og deltaljerede udstilling, hvor du kan studere planerne (Red. har tilføjet collagen)

Kvaderstensbroen

Der har været en kvaderstensbro over Ribe å ved Mellemdammen og Overdammen. I dag er broen skjult bag en betonkappe, men kigger man ind under broen, kan man ane den gamle brobue. Kørebanen på den oprindelige bro var smallere end den nuværende. Med en genskabelse af den oprindelige brobredde vil man kunne forstærke og styrke oplevelsen af overgangen mellem de 2 damme og opfattelsen af, at Ribe oprindeligt blev bygget på en stor dæmning.

Kolvigs gård og terrassering

Ribe å deler sig i 2 å-løb ved Kolvigs Gård, som ligger placeret på solsiden på den midterste dam i Ribe. Herfra er der en fantastisk udsigt til 2 af de vigtigste bydele i byens historie, nemlig Skibbroen sammen med Toldboden og Domkirkepladsen med Domkirken.
På den yderste spids af dammen mellem de 2 å-løb kan der skabes en terrassering ned mod åen, hvor ripensere og gæster kan gøre holdt og nyde det historiske vingesus, som Skibbroen giver og nærheden til naturen, som vandet giver.
På den modsatte side af åen på Hovedengen kunne en lille turbåd få en plads

Muren ved Toldboden

Inde bag muren ved Toldboden ligger der en lille have. Der er læ for vinden fra Skibbroen, og der er stilhed væk fra gågadens liv. Her kan der skabes en have, hvor man kan lytte til vandets brusen. Man kan komme ind i haven igennem en lille låge i muren ud til Skibbroen ved Overdammen.
I en lille del af Toldboden med adgang fra Overdammen og Skibbroen er der et udstillingslokale, som indtil videre har haft flere spændende udstillinger, som har fortalt om Ribe, Vadehavet og Marsken

Toldbodhaven

Fra den lille have ved Toldboden kan man gå videre igennem en anden låge i muren i den anden ende af haven ind til den gamle rosenhave ved Quedens Gård. Via Rosenhaven kan man komme ud til Sortebrødregade efter en rundtur i den smukke have

Toldbodhaven og Rosenhaven

Stiforbindelse fra Skibbroen igennem Toldbodhaven og Rosenhaven ud til Sortebrødregade

Rosenhaven

Sydvestjyske Museer vil gerne omdanne den gamle rosenhave bag ved Queedens Gård til en historisk rosenhave. Haven skal gøres offentlig tilgængelig og vil komme til at koste imellem en halv og en hel million kroner. (red: Beløbet har jo ændret sig siden projektudkastet blev udarbejdet).

RYK IND RIBE glæder sig til at følge processen – og kunne bringe opdaterede forslag!