Tekst & Foto: Johnny Tauman
4. april 2023
(Første artikel med Margrethe)
– Vi kunne godt bruge nogle flere kvinder og mænd til Vågetjenesten i Ribe, fortæller Margrethe Jensen, Røde Kors Ribe og tilføjer: – Gerne personer, som har mulighed for at tage vagter om aftenen og natten.
11 kvinder og 1 mand
Den lokale vågetjeneste, der dækker den gamle Ribe Kommune, består i dag af aktivitetsleder Margrethe Jensen og 12 vågere fordelt på 11 kvinder og 1 mand. Umiddelbart lyder det af mange, men i praksis er der kun 8-9, der står til rådighed hele døgnet, idet de øvrige stadig er aktive på arbejdsmarkedet.
En værdig afslutning
Aktivitetslederen, der er også er medlem af den lokale Røde Kors bestyrelse, siger om opgaven som våge:- Det handler grundlæggende om at medvirke til en værdig afslutning på livet med nærvær, ro og tryghed. Man sidder muligvis ved sengekanten, beroliger og giver den støtte der er behov for.
Opgaver på plejehjemmene
Begrebet vågekone har ændret karakter inden for de sidste år, hvor vågetjenesten samarbejder med personalet på plejehjemmene, men ikke indgår i plejen af den døende. – For mange år siden var vågekonernes opgaver i de privates hjem, men i den tid jeg har haft ansvaret fra april/maj 2022 har der udelukkende været opgaver på plejehjem, lyder det fra Margrethe Jensen, som er overtaget det frivillige hverv efter Rita Lauridsen, Vågetjenesten i Ribe blev startet i 2006.
Bevidst om sine jobs og opgaver
Margrethe Jensen kender plejehjemmene indefra – således har kun en periode været ansat på Dagmargården, men hovedparten af sit arbejdsliv var plejehjemassistenten enten ansat i Bramming og Skærbæk: – Jeg havde det bedst med ikke at møde pårørende, når jeg handlede ind i Ribe.
Hvad er dine styrker? – Jeg er faktisk rimelig god til at planlægge, siger en smilende aktivitetsleder – og når der skal løses vågeopgaver, så sker der med respekt for den enkelte – hvad enten vagten ligger fra kl. 22-03 eller 03-07. Der er som regel tale om fire timers vagter.
Hvilke regler gælder?
Må man læse / skrive på sin mobiltelefon på en vagt? – Det er vigtigt, at man som våger mærker efter, hvad den døende har brug for – og derfor er nærværende og parat til at holde i hånden, hvis det er ønsket. Men der vil også være perioder, hvor der kan strikkes, læses i en bog eller på en mobiltelefon, er Margrethes svar. Hun står i øvrigt til rådighed med samtaler med vågeren, hvis der er behov for det.
Vil du være med? Kontakt Margrethe
Har du lyst til at blive en del af Røde Kors´ lokale vågetjeneste, kan du kontakte Margrethe Jensen på mobil: 6127 1292
En række råd til våger
Du kan herunder læse nogle gode råd til hvervet som våger.
1. Vær bevidst om, at du ikke er hovedpersonen.
2. Vær bevidst om din rolle: frivillig, stilfærdigt opmærksomt nærværende..
3. Præsenter dig tydeligt, og sig tydeligt farvel, når du går igen uanset den døende tilstand
4. Lyt med alle sanser til den døendes behov..
5. Vær opmærksom, på hvad der er den bedste afstand mellem den døende og dig.
6. Vær opmærksom på signaler og på personlige grænser.
7. Tilbyd din hånd: Læg den tæt ved siden af den døendes hånd – så kan han tage den, hvis han ønsker det.