Tekst: Johnny Tauman    Foto: René Jørgensen
30. juli 2023

På et dyrskue er der mulighed for at holde mange faglige møder – og under Ribe Dyrskue 2023 mødte Ribe Jagtforening politikerne Jørgen Ahlquist (A), May-Britt Andrea Andersen (C) og Kurt Bjerrum (V) til en snak om bla. Rågereguleringen.
–  Vi vil gerne fortælle, hvordan det er gået med rågereguleringen i Ribe, indledte bestyrelsesmedlem Ib Nielsen og fortalte derefter i store træk om antal skudte rågeunger i perioden 2014 til i år: – Vi skød i 2014 i alt 1084 unger, mens tallet i år er vokset til 1347 – svarende til 2½ unge pr. rede.
Derefter redegjorde han, hvordan bestanden af råger er stigende med flere og flere reder. Det skyldes, at rågen er fredet efter en EU-bestemmelse. I andre lande er der få råger – men sådan er det ikke i Danmark. Spørg bare beboerne ved Ribe Plantage.

Ib fortalte malende om udfordringerne – og Kurt Bjerrum supplerede

Politikerne lyttede interesseret – og fik endvidere oplyst, at jægere, der deltager i reguleringen skal have bestået en sikkerhed- og skydeprøve med salonriffel, bære en obligatorisk skydevest og så i øvrigt være klar fra solopgang fra. 1. maj til 15. juni. Jægerne får ingen løn for dette arbejde.

(arkivcollage: Johnny Tauman)

Ib Nielsen fremlagde herefter et ønske for politikerne: Et beløb på 7.000 kr. til dækning af indkøb af skydeveste samt ammunition. – I dag betaler foreningen selv for denne udgift!

God dialog lover godt

Det blev nikket bordet rundt – og Kurt Bjerrum fortalte, hvordan råger også er et stort problem for landmænd. – De kan faktiskrydde en hel tilsået majsmark, så der skal sås om. Det er således en af de dyreste marker at starte op.
Jørgen Ahlquist spurgte ind til beløbet på de 7.000 kr.: – Det er et lille beløb, men tænker I, at det skal være det samme beløb år efter år? Hertil svarede Ib Nielsen: – De årlige udgifter bliver ikke større, men kan svinge, da veste jo kan genanvendes.

May-Britt var glad for orienteringen, som mange kunne lære noget af

May-Britt Andrea Andersen hæftede sig ved beløbets størrelse: – Det er beskedent i forhold til opgaven – og generne for borgerne nær Ribe Plantage kan ikke undvære reguleringen.
Ib Nielsen var glad for tilkendegivelsen – og nikkede også ja til Kurt Bjerrums udsagn om, at der er behov for en trepartsløsning, hvor Kommune og Landbrug spiller med.
Maybrit-Andrea supplerede: – Jeg er blevet meget klogere på reguleringen – og jeg er sikker på, at mange af vore byrådspolitikere ikke kender opgaver.
Der var enighed om en tættere dialog – og at forslaget skal tænkes ind i budget 2024/2025.

Mårhunde og vaskebjørne

Ribe Jagtforening deltager også i jagten på mårhunde, som teoretisk kan foregå hele året. Mårhunden får 12 hvalpe – det dobbelte af ræven.
– Det er vigtigt, at jægeren kommer tæt på mårhunden om natten – på etablerede foderpladsen, der er overvåget med et vildtkamera, lyder det fra Ib Nielsen, der peger over mod naboteltet, hvor Danmarks Jægerforening har en udstilling med udstoppede dyr.
Ribe Jagtforening kan udlåne vildtkamera, men ikke i det omfang, som reguleringen kræver. Derfor er der på sigt behov for 10 vildtkamera á 2200 kr. Her er det også vigtigt at nævne, at mårhunde kan være hårde ved fuglebestanden i Vadehavet.

Senest har der været historier om vaskebjørne i Danmark. De kommer fra Tyskland og hærger i byområder, hvor de larmer og sviner ved at vælte skraldespande.

Jørgen var forstående til ønskerne

Samlet ønske

Diskussionen forløb med interessante vinkler – men havde én samlende konklusion. – Det skal på en eller anden måde skaffes ca. 30.000 kr. til disse vigtige reguleringer, men i det kommende budget ser det ikke ud til at blive plads, lød det samstemmende fra politikerne, der gerne vil prioritere ønsket så snart, det er muligt.