Tekst Hasse Jørgensen, foto privat, søndag den 22. september 2024
Hvorfor blev det lige Güstrow, som af den østtyske regering i Østberlin i 1972 blev tildelt Ribe som venskabsby? Dette var et af de mange interessante spørgsmål, som de 13 güstrowere stillede i løbet af weekenden 13. – 15. september.
Umiddelbart kunne ingen besvare spørgsmålet, men teorierne var mange og flere ganske opfindsomme. Faktum er, at det kommunistiske byrådsmedlem Leonhardt Petersen allerede dengang havde arrangeret flere ture med ripensere til DDR. Og da vesttyske Ratzeburg var etableret som venskabsby, søgte Leonhardt om en lignende status for en østtysk by. Det lykkedes til fulde, og i dag kan vi i Ribe glæde os over en særdeles god kontakt til Güstrow.
I en pressemeddelelse fra Venskabsbyforeningen hedder det: ”Venskabsbyforeningen var vært for gæsterne, som alle blev privat indkvarteret hos medlemmer.
Vi havde sammensat et broget, men ikke alt for tæt program. Efter velkomstreceptionen på Det gamle Rådhus, hvor foreningens æresmedlem Richard Kværnø også var til stede, tog værtsfamilierne over, og mange var de temaer, som blev vendt omkring middagsbordene.
Tyskerne var glædeligt overrasket over alle de mennesker, som bare talte tysk med dem. Det havde de ikke forventet.
Lørdag formiddag guidede Kirsten Tygesen gæster og værter rundt i Ribe og berettede muntert og interessant om byens historie og særpræg. Solen skinnede og velsignede Ribe med den glans, som vi allerhelst viser vores by frem i.
Eftermiddagen var afsat til besøg på Vadehavscentret. Klaus Melby tog os alle med på en eventyrlig tur gennem centrets mange rum. Og den efterfølgende tur til Mandø Ebbevej viste klart, at Vadehavet er noget ganske særligt.
Festaftenen var i Søpavillonen ved Storkesøen, den gode mad og ikke mindst fællessangen med musiklærer Per Svop satte et fantastisk punktum for en spændende dag.
Gudstjenesten i Domkirken søndag formiddag blev en fin oplevelse, alle indtryk blev suget ind.
Den efterfølgende rundvisning på Kannikegården, som Tage Rosenstand kvalificeret tog sig af, blev for østtyskerne endnu et bevis på, at gammelt og nyt understøtter byens historie.
Begejstringen for Ribe og taknemmeligheden var stor ved afskeden søndag eftermiddag. Dansk hygge var blevet meget konkret for tyskerne og i den grad værdsat. Ved hjemkomsten til Güstrow senere skrev formanden for venskabsbyforeningen, Peter Schmidt, ”tak for en uforglemmelig weekend”.
Når Ribe Kunstforening med 40 medlemmer den 1. oktober sætter kursen mod Berlin, indgår der en forlænget frokostpause i Güstrow med besøg på Ernst Barlach-museet”