Tekst og foto: René Jørgensen
2. april 2025

Ribe har mange ildsjæle, der holder naturen ren

Mange mennesker brænder for at rydde op efter andre, og desværre er det nødvendigt. I Ribe er der mange engagerede borgere, som samler affald op, ikke mindst dåser og cigaretskodder. Deres imponerende indsats har tidligere gjort dem fortjent til prisen ”Årets Ildsjæle” for deres arbejde med at gøre en forskel for andre.

Tirsdag bragte RYK IND RIBE en artikel om afbrænding af flodskarn – en oprydning langs diget på en strækning på mere end 16 kilometer.

Her mødte vi Annaliva Kineu, som trodsede regn og blæst for at organisere en oprydningsaktion før afbrændingen. Men hvem er Annaliva, og hvorfor engagerer hun sig i affaldsindsamlingen?

En ildsjæl med en mission

Annaliva er indehaver af den lille enmandsvirksomhed ”RO ved Vadehavet”, som tilbyder oplevelser og events med fokus på Vadehavet. En del af virksomhedens værdigrundlag er at tage ansvar for, at ressourcer bliver genbrugt i en cirkulær tankegang – inspireret af naturens egne cyklusser.

”Det er egentlig forkert at sige, at vi ‘giver tilbage’ til naturen, når vi samler affald. Vi rydder blot op efter os selv,” siger Annaliva Kineu, der bor i Råhede, kun en kilometer fra diget.

Nytter det noget?

Ved den første indsamlingsdag i foråret 2025 så vi eksempler på, hvordan affald allerede havde sat sine spor i naturen. Et låg fra en haveaffaldsspand havde trykket græsset fladt, og mod nord havde et stort, grønt syntetisk net viklet sig ind i flodskarn og gjort diget bart og sårbart.

”Alt det affald, vi samler op, gør en forskel. Det ender ikke i dyrenes maver, i jorden eller i havet. Om det er færre storme denne sæson eller resultatet af en grundig indsats sidste år, er svært at sige, men vi kan allerede nu konstatere, at der er mindre affald end sidste år,” siger Annaliva.

Er det vores ansvar?

Nogle mener, at det ikke er deres affald, men Annaliva mener, at vi alle har et ansvar.

”Meget affald kommer fra industri og søfart, men som forbrugere kan vi ikke frasige os ansvaret. Jeg kunne godt ønske mig en højere afgift på helium balloner, fastfoodemballage fra McDonald’s og Burger King samt flamingo, for vi samler virkelig meget af det op. Fastfoodemballagen ligger ikke i havet – den er smidt langs diget, selvom der står skraldespande for hver kilometer.”

Et andet problem er de mange dåser fra øldrikkerne på diget.

”Nogle mennesker kan bære en fuld dåse med sig, men kan ikke finde kræfterne til at tage den tomme dåse med hjem. Det er et helt kapitel for sig selv,” siger Annaliva.

En meningsfuld indsats

”Det er fantastisk at være ude ved diget – den friske luft, naturens vilde og milde sider, dyrelivet og de gode snakker, mens vi samler affald. Alle går hjem i godt humør, tilfredse og med motion i kroppen. Det føles godt at tage ansvar for vores natur,” afslutter Annaliva.