Tekst & Foto: Johnny Tauman
22. maj 2023

(Første artikel af to)

Omkring ½ time før fredagens laugsaften begynder musikerne at ankomme til det store musiklokale på Rosen Allé 3. Nogle er i færd med at stille borde og stole op – andre indretter sig foran den store vægudsmykning med Ribe Danse og Spillemandslaugs logo.
– Hvor mange mon der møder op i aften, hvor vejret udenfor viser sig fra sin allerbedste side, ville RYK IND RIBEs medarbejder gerne vide og fik sig derfor en snak med formanden Bendix Rødgaard.

Formand Bendix Rødgaard

– Jeg forventer, at der komme omkring 15-16 musikere og antallet af dansere vil være godt en snes, lød det med et smil. – Vi har haft musisk øve aften i onsdags, hvor vi dels fik spillet en del dansk spillemandsmusik og fik øvet lidt andre melodier.
Mens snakken går kommer der flere til – og der kan iagttages, at violiner bliver stemt, små musiske sekvenser bliver øvet.

Jens Drewsen, Mejlby

Aftenens “første violinist” er Jens Drewsen, der har været med i mere end 40 år – ja faktisk var han med til spillemandsmusik og folkedans i Seem, dengang Thorkild Demuth holdt sine arrangementer – vi snakker tilbage omkring 1975.

– Vi spiller primært udenad, fortæller Inga og Eigil Jensen, der spiller henholdsvis på violin og harmonika, men der findes også noder og lydfiler, så man hjemmefra kan øve melodierne.

En spillemand bruger ikke noder – men når der kommer nye til, som har lært at spille efter noder, så vil der som regel gå 2-3 år, inden de har fået ”lagt noderne på hylden”.

Danserne dukkede op

Klokken nærmer sig 19:30 – og lidt efter lidt kommer flere og flere dansere til – og da Jens Drewsen byder velkommen er der mere end 20 dansere, som er parat til at nyde passionen med folkedans.
– Vi glæder os til en times dans, lød det fra en af danserne, som er dukket op fra det sydfynske – og grunden her til er ganske enkel: – Ribe Danse og Spillemandslaug leverer den bedste Spillemandsmusik sammensat af nogle fantastisk dygtige musikere, som kommer fra nær og fjern. Nogle er fra Ribe-området, andre har noget længere at køre – fx. Jesper Henning Pedersen (violin / mandolin) kommer fra Sønderborg – og Lissi (violin) helt fra Svendborg.

Jesper Henning Pedersen, Sønderborg

Lissi fra Svendborg

Pausetid

Efter godt 5 kvarters musik og dans var der pause, hvor der både var velfortjent kaffe / kage og underholdning – samt tid til masser af hyggelige snakke. Og så var der flere, der skulle have væskedepoterne fyldt op med vand.

(Anden artikel bringes onsdag)