Tekst Hasse Jørgensen, pressefoto, onsdag den 15. marts 2023

Den 21. marts 1945 mindes og huskes som dagen, hvor bomberne faldt over Den Franske Skole på Frederiksberg og kostede 86 børn og 18 voksne livet.

Tirsdag den 21. marts – altså på selve 78 års dagen – viser Ribe Filmklub i Seniorbio  ”Skyggen i mit øje”, der skildrer den fatale bombning af skolen. Det sker kl. 15.30 i Fællessalen på seminarieHuset med gratis adgang for alle.

Om morgenen hin skæbnesvangre dag under den tyske besættelse er nonnerne og eleverne på Den Franske Skole klar til at starte skoledagen. På den anden side af Nordsøen gør britiske piloter fra Royal Air Force sig klar til en afgørende aktion for den danske modstandsbevægelse. De sætter kursen mod Shellhuset, hvor Gestapo holder til og har anbragt fængslede modstandsfolk som levende skjold på øverste etage.

Angrebet lykkedes, men da et fly styrter ned ved Den Franske Skole og går i brand, tror de efterfølgende bombefly, at deres mål er under røgskyen. Det var desværre Den Franske Skole de ramte.

Filmens ramme er en fortælling fra den skæbnesvangre begivenhed fortalt som fiktion gennem nonnerne, tre skolekammerater, de unge indespærrede modstandsfolk og de angribende engelske piloter.

Filmen er instrueret af Ole Bornedal.

Berlingske skrev: ” Man bliver grebet og bevæget”.

Som optakt til filmen vises et filmklip, hvor en af de overlevende fra skolen – en nulevende person bosiddende i Ribe – fortæller om sin oplevelse som seksårig af den voldsomme begivenhed.

Ribe Filmklub er et samarbejde mellem Biografforeningen Dagmar og Ribe Bibliotek. Filmene i Seniorbio vises i samarbejde med Ældre Sagen i Ribe.